Medicína

Jak se připravit na cestování (kinetóza)


Kategorie: Zvracení Aktuality 
07.srpen 2019
Kinetóza je nepříjemný stav organizmu vyvolaný drážděním centra rovnováhy ve vnitřním uchu, spojený s nevolností, zvracením, bledostí apod. Ve většině případů se objevuje při cestování v dopravních prostředcích, nejčastěji u dětí ve věku 4–10 let při jízdě autem, autobusem, lodí, vlakem a letadlem. Během přirozeného pohybu, jako je chůze a běh, se kinetóza nevyskytuje. Pokud se její příznaky objeví za těchto okolností, je nutné lékařské vyšetření, protože příčinou může být skutečné onemocnění

Lidský organizmus je vybaven systémem udržování rovnováhy těla. Ten se skládá ze smyslových orgánů – zraku, vestibulárního aparátu vnímajícího změny polohy těla ve vnitřním uchu a sluchu. Tyto informace jsou pak v mozku. Následkem nesouladu mezi informacemi z jednotlivých analyzátorů dochází k rozvoji uvedených nepříjemných pocitů a projevů. Jsou jedinci, kteří jsou tento konflikt schopni zvládnout úplně, jiní částečně a někteří vůbec. Vyhodnocení informací je pro ústrojí rovnováhy obtížné a matoucí. Kinetóza vzniká i v situacích opačných, kdy je naše tělo v klidu, ale pozorujeme jiný pohyb. Například pozorujeme proud vody pod mostem, na kterém stojíme, nebo trojrozměrnou projekci v kině. 

Režimová preventivní opatření jsou následující: vyloučení dopravního prostředku, který kinetózu u osoby vyvolává, odpočinek a dostatečný spánek před cestou, konzumace lehké stravy před cestou, zejména pak vyloučení čokolády, sýrů a uzenin, vyloučení konzumace sycených nápojů, výběr místa v dopravním prostředku, jeho rezervace (např. v autě na předním sedadle, kde se může během jízdy sledovat horizont před sebou - dítě ale musí splňovat podmínku věku a výšky); v autobuse v místě nejmenších vibrací, tedy ne nad koly, a ne v zadní části, ale ideálně na prvních sedadlech s výhledem před sebe na horizont; ve vlaku po směru jízdy, v letadle v přední třetině kabiny; na lodi ve střední třetině na dolní palubě, pokud možno s výhledem z okna.

Dále je vhodná preference cestování v noci – systém rovnováhy je méně aktivní, je snadnější usnout; zavřít oči během jízdy (vyloučení vjemů ze strany zrakového analyzátoru); soustředit se na jiný podnět, než je náš nepříjemný stav, zpívání s dětmi, slovní hry; vyloučení čtení za jízdy, sledování mobilu nebo tabletu (vyloučíme tím fixaci zraku na jedno místo); vhodné mikroklima v dopravním prostředku (ventilace, nižší teplota, proudění vzduchu); častější zastávky během cesty s procházkou, fyzickou aktivitou a v neposlední řadě vybavení neprůhledným pevným sáčkem a vlhčenými ubrousky pro případ selhání preventivních opatření.

Mezi farmakologická preventivní opatření patří Kinedryl podávaný 60 minut před cestou, při dlouhé cestě možno opakovat po 3 hodinách. Prothazin, který způsobuje sedaci a spánek, cestující cestu prodříme nebo prospí. Travel gum, žvýkačku je možno podávat pro prevenci a terapii kinetóz pro mladistvé od 15 let a dospělé, účinná látka se vstřebává sliznicí úst, nemusí se polykat, kontraindikován u gravidních a kojících. Doporučuje se 10 minut žvýkat 15–30 minut před cestou, pak vyplivnout, pokud se přesto obtíže vyskytnou, použít ještě jednu perorální gumu, další může být použita až po 6 hodinách. V prevenci kinetóz je možné použít i přírodní prostředky, jako je zázvor, např. zázvorové žvýkací bonbóny a zázvorové žvýkačky. Dle sdělení MUDr. Petra Žáčka, MBA – pediatra z kliniky Canadian Medical

www.euc.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová