Encefalitida

Znovu o klíšťatech


Kategorie: Encefalitida Nákazy z pískovišť Aktuality 
03.červenec 2019

Ačkoliv se veřejnost setkává s pojmy klíšťové encefalitidy a borreliózy relativně často, mnoho lidí nemá o klíšťové encefalitidě správné informace. Průzkum z minulého roku například ukázal, že každý druhý si chybně myslí, že je možné klíšťovou encefalitidu léčit antibiotiky (což není možné vzhledem k jejímu virovému původu). Přitom procento výskytu klíšťové encefalitidy je v ČR nejvyšší ze všech evropských zemí, na jejichž území se nakažená klíšťata vyskytují.

Podle doc. MUDr. Rastislava Maďara, PhD., vedoucího Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity proč je počet nakažených v České republice nejvyšší v Evropě, je chybění očkování (tzv. revakcinace) po 3 až 5 letech. Už na první přeočkování z nich dorazí pouze čtvrtina naočkovaných. 3 nebo 5 let je relativně dlouhá doba, lidé na přeočkování zapomenou, někdo ani neví, že je přeočkování nutné, Zatímco při základním očkování jsou potřebné tři dávky, k přeočkování je nutná pouze jedna dávka vakcíny. Pro zopakování:

  1. Klíšťata se vyskytují na celém území naší republiky, včetně měst (parky, zahrady, dětská hřiště) i hor.  Ohrožen klíšťaty může proto být kdokoliv.
  2. Aktivita klíšťat se mění během dne. Vysoká je obvykle ráno, poté klesá a po poledni bývá (hlavně pokud je sucho) minimální. Opět pak může začít prudce stoupat se zvyšující se vlhkostí večer. 
  3. Klíšťata neskáčou ze stromů. Jsou v trávě, na keřích cca do jednoho metru výšky.
  4. Klíšťata mají čtyři vývojová stadia (vajíčko, larva, nymfa, dospělé klíště). Na lidech sají krev larvy, nymfy i dospělé samice. Tmavě zbarvení samci krev nesají, ale přichycují se na hostitele, protože hledají samice.
  5. Klíště nemá oči. Místo napadení hledá pomocí tzv. Hallerova orgánu, který má na předních nohách. Ten umožňuje detekovat oxid uhličitý, který klíště vábí k přisátí.
  6. Klíšťata přenášejí lymesku borreliózou léčitelnou antibiotiky a klíšťovou encefalitidu, která je virového původu a antibiotika na ni nezabírají. Před klíšťovou encefalitidou je ale možné se chránit očkováním. Očkování je možné po celý rok. V období se zvýšeným rizikem přisátí klíšťat mohou odborníci využít tzv. zrychlené očkovací schéma, při němž se druhá dávka aplikuje již 14 dní po první. 14 dní po druhé dávce lze očekávat dostatečnou ochranu.
  7. Klíště se nerodí nakažené nemocemi, které přenáší. Zpravidla se ale nakazí již ve svém prvním vývojovém stadiu sáním krve infikovaných drobných polních a lesních hlodavců, v nichž virus dlouhodobě přežívá a rozmnožuje se.
  8. Čím déle je klíště přisáté, tím vyšší je riziko přenosu infekce. Klíště se také hůře odstraňuje. Proto je důležité odstranit klíště co nejdříve. Je vhodné ranku nejprve dezinfikovat. Poté klíště uchopit např. pinzetou, a vikláním a jemným kroucením ho povytahovat z ranky. Na klíště by se nemělo sahat prsty. Po odstranění klíštěte ranku opět vydezinfikovat. Pokud se klíště přetrhne, je nutno ranku i se zbytkem těla klíštěte vydezinfikovat a teprve potom se dál pokoušet odstranit zbytky těla klíštěte.

Dle TZ

www.focus-age.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová