Medicína

Cvičný traumaplán nejvyššího stupně ve FN Motol


Kategorie: Aktuality 
24.červen 2019

V návaznosti na taktické cvičení, jehož tématem byl teroristický útok v obchodním centru, byl ve Fakultní nemocnici v Motole v 1:13 hodin vyhlášen cvičný traumaplán nejvyššího stupně. FN Motol byl jedinou nemocnicí, kam byli fiktivně zranění převáženi. Taktické cvičení pořádalo Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy v noci ze 17. na 18. června a participovali na něm kromě FN Motol také Magistrát hlavního města Prahy, Městská policie hlavního města Prahy, Dopravní podnik hlavního města Prahy a Městská část Praha 5. Cvičný traumaplán, do kterého bylo zapojeno celkem 70 zdravotníků, byl ukončen ve 4:30 hodin.

Na Oddělení urgentního příjmu dospělých bylo během akce ošetřeno 62 figurantů, z toho 11 s těžkými zraněními, která by si v reálné situaci vyžádala hospitalizaci na ventilovaných lůžkách. Ve 4 případech lékaři konstatovali smrt. U 2 ještě před příjezdem do nemocnice, u dalších 2 během ošetření. Do cvičení bylo zapojeno i pracoviště dětského urgentního příjmu. Sem bylo z obchodního centra transportováno 45 dětí, 14 z nich s těžkými poraněními. V typech zranění dominovaly jak u dětí, tak u dospělých zranění po explozi, popáleniny, pohmožděniny, poranění hlavy a krku, otevřené zlomeniny.

MUDr. Martin Holcát, náměstek pro léčebně preventivní péči FN Motol  zdůraznil, že  největší nemocnice v ČR, jakou je FN Motol, musí být dobře připravena na zvládnutí zcela mimořádných událostí. Toto taktické cvičení tak bylo unikátní příležitostí vyzkoušet si situaci, která by v reálu znamenala velké zatížení pro běžný nemocniční provoz.

 V případě většího počtu zraněných musí být tým urgentního příjmu schopen během 15 minut předat všechny své pacienty na příslušné kliniky a mít k dispozici všechna urgentní akutní lůžka pro příjem zraněných z hromadné nehody. Kromě zdravotního personálu dostávají pokyny i další zaměstnanci nemocnice. Například je nutné zajistit bezproblémový průjezd sanitních vozů po celém areálu nemocnice anebo se postarat o příbuzné pacientů.

Během nácviku traumaplánu se v nemocnici současně prověřilo několik faktorů. Především zda správně funguje pohotovostní svolávací systém nebo jak probíhá koordinace práce zdravotníků na urgentních příjmech při ošetřování mnoha zraněných najednou. Modelová situace také pomáhá ověřit, jak kvalitně jsou jednotlivá pracoviště schopna vzájemně si předávat informace a jaká je připravenost klinik uvolnit potřebná lůžka. Prioritou přitom zůstává to, aby byli zranění správně a včas ošetřeni a v případě nutnosti i hospitalizováni.

Po celou dobu cvičení byl na obou urgentních příjmech pořizován kamerový záznam, jímž dojde následně k detailnímu vyhodnocení celé akce.

 

Dle TZ

www.fnmotol.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová