Medicína

Zdravotní pojišťovna RBP má „bezbariérový web“


Kategorie: Aktuality 
21.červen 2019

Nový web zdravotní pojišťovny RBP byl projektován tak, aby byl uživatelsky dostupný pro všechny stávající a potenciální pojištěnce, ale i ostatní občany ČR bez ohledu na jejich tělesné nebo zrakové postižení. Dle Českého statistického úřadu téměř deset procent všech obyvatel ČR jsou osoby se zdravotním postižením. Celkový počet postižených je podle odhadu 1 015 548.

Web je responzivní. To znamená, že zobrazování jednotlivých stránek včetně textu a grafiky se vždy přizpůsobí danému zařízení (mobily, notebooky, tablety) a jejich velikosti rozlišení. V neposlední řadě byl velký důraz kladen i na jeho obsahovou funkčnost. Na webu jsou umístěny pouze zásadní a srozumitelné informace o pojišťovně, produktech a službách.

Webové stránky musí vyhovovat pravidlům tvorby přístupného webu a formě zveřejňovaných informací v souladu s vyhláškou č. 64/2008 Sb., dále technické normě WCAG 2.0, která mimo jiné řeší kontrastní podbarvení textu, velikost písma, textovou alternativu grafiky a fotografií, klávesové zkratky na ovládání, speciálně upravované mapy pro zrakově postižené apod.; (http://blindfriendly.cz/metodika).

Při tvorbě nového webu byla uplatněná mezinárodní technická norma WCAG (Web Content Accessibility Guidelines), která přesně specifikuje veškerá pravidla bezbariérového webu. Díky této normě prezentaci mohou lidé s různým tělesným postižením volně procházet pomocí tabulátoru třeba jedním prstem. Slabozrací lidé si zase mohou všechny potřebné texty zvětšit až o 400 % a přizpůsobit si je svým zrakovým dispozicím na čtení. Naproti tomu pro ty, kteří úplně přišli o svůj zrak, je připravená speciální čtečka, která čte nejen publikovaný text, ale také popisky obrázků a nevidomé naviguje po celé stránce. Čtečka zároveň upozorňuje, které prvky jsou aktivní a kterými se přejde na další stranu. 

Na ověřování správné funkčnosti webu spolupracovala skupina slabozrakých a nevidomých osob z organizace SONS (Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých) v ČR. Web tak byl podroben detailnímu auditu, na základě kterého byl prohlášen za přístupný.

Web byl testován nevidomými a slabozrakými uživateli pomocí nejčastěji používaných odečítačů obrazovky (JAWS, NVDA a VoiceOver) v nejpoužívanějších internetových prohlížečích (Mozilla Firefox, Google Chrome a Safari pro iOS). Obsahuje prohlášení o přístupnosti webové prezentace RBP, zdravotní pojišťovny, seznam klávesových zkratek platných v celé prezentaci s jejich popisem, popis používaných nestandardních formátů dat a kontakt na technického správce webu. Všechny odkazy jsou v textu graficky zvýrazněné.

Dle TZ

www.rbp-zp.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová