Medicína

Světový den dárců krve - 14. června


Kategorie: Aktuality 
14.červen 2019

Až dva tisíce korun mohou od letošního roku 2019 dostat dárci krve od Všeobecné zdravotní pojišťovny jako příspěvek na rehabilitační aktivity. Oproti loňsku nejsilnější zdravotní pojišťovna výši příspěvku zdvojnásobila. Chce tak zdůraznit nezastupitelnou roli dárcovství krve v současné medicíně. V loňském roce využily benefity pro dárce desítky tisíc klientů VZP a pojišťovna jim vyplatila více než 22 milionů korun.

Celkem v uplynulém roce VZP vyplatila příspěvek pro dárce v 25 797 případech. To je o 20,85 % více než před pěti lety (v roce 2014 to bylo 21 347 příspěvků). Maximální možná výše benefitu se však mezi tím zvýšila z 500 na 1 000 korun. Celkem vyplacená částka tak v rozmezí pěti let stoupla více než dvojnásobně – v roce 2014 to bylo 10,2 milionu, zatímco loni už 22,6 milionu korun. VZP uvedená data zveřejňuje při příležitosti Světového dne dárců krve.

Kromě speciálního příspěvku na rehabilitační a rekondiční aktivity ve výši až 2 tisíce korun mohou dárci samozřejmě čerpat i další benefity určené pro klienty VZP. Navíc jim pojišťovna zajistí 35 dní cestovního pojištění zdarma. To loni využilo 18 590 dárců.

VZP podporuje dárcovství dlouhodobě – krev pomáhá zachraňovat životy a nelze ji uměle vyrobit. V průměru dostane každý člověk za život čtyřikrát transfuzi a dvanáctkrát preparát z krve. Informace o podmínkách, za nichž můžete darovat krev i vy, najdete například ZDE

Dle TZ

www.vzp.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová