Medicína

FN Motol má první akutní dětskou lůžkovou rehabilitaci v ČR


Kategorie: Aktuality 
18.červen 2019

Nové lůžkové oddělení dětské akutní rehabilitace bylo zřízeno jako součást Kliniky rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK a FN Motol a v prostředí českého zdravotnictví se jedná se první pracoviště tohoto typu.  Specializované nemocniční pracoviště je určeno pro rehabilitaci dětí s poruchou motorických funkcí po léčbě neurologických, interních, ortopedických onemocnění a po operacích či úrazech ve fázi, kdy má rehabilitace dominantní roli v léčbě. Provoz byl slavnostně zahájen počátkem června 2019.

Oddělení akutní dětské lůžkové rehabilitace má kapacitu 16 lůžek a je umístěno na třetím patře dětské části FN Motol. Je vybaveno speciálními rehabilitačními pomůckami a zdravotnickými přístroji, které jsou nutné pro účinnou léčbu zde hospitalizovaných dětí.

Chceme maximálně využít rehabilitačního potenciálu v časných fázích po traumatu, operaci a u dalších akutních stavů tak, aby došlo k co nejvýraznějšímu zlepšení funkčních schopností motoriky a soběstačnosti,“ řekl prof. PaedDr. Pavel Kolář, Ph.D., přednosta Kliniky rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK a FN Motol při zahájení. Světově uznávaný fyzioterapeut se od počátku kariéry zabývá pohybovou patologií dětí a je autorem diagnostického a terapeutického konceptu „Dynamická Neuromuskulární Stabilizace“ (DNS), jehož základem jsou elementární principy lidské motoriky.

Kromě akutní péče o dětské pacienty bude oddělení zaměřeno i na nemocné v chronickém stádiu. U těchto dětí se bude během hospitalizace posuzovat efekt a dosažené výsledky dosavadní rehabilitační léčby. Dle potřeby se pak budou upravovat či nastavovat nové fyzioterapeutické, ergoterapeutické či logopedické postupy.

Velkou výhodou nového oddělení je zejména návaznost dětské rehabilitace na specializované odbornosti nemocnice, tj. ortopedii, neurologii, pediatrii atd. k superkonziliárním vyšetřením. Pracoviště bude také sloužit k výuce studentů medicíny, fyzioterapie, ergoterapie a k výuce postgraduální.

Zařízení a vybavení rehabilitačními pomůckami a zdravotnickými přístroji bylo umožněno díky finančnímu daru Nadace ČEZ a věcným darům Nadačního fondu Be Charity a obecně prospěšné společnosti Život dětem.

Fakultní nemocnice v Motole je největší zdravotnické zařízení v České republice a jedno z největších v Evropě. Je rovněž hlavní výukovou základnou studentů 2. LF UK a rovněž zde sídlí i některá pracoviště 1. LF UK. FN Motol poskytuje základní, specializovanou a superspecializovanou zdravotní péči a služby v lékařských oborech formou ambulantní a lůžkové péče pro děti, dospělé a seniory. Dle TZ

www.fnmotol.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová