Medicína

Inkontinence moči u mužů


Kategorie: Aktuality Inkontinence 
23.květen 2019

Inkontinence moče je pro muže velmi intimním problémem, snad ještě intimnějším než pro ženy. O inkontinenci u žen se všeobecně ví, úniky moči u mužů jsou však pořád velkým tabu. Přitom nejde o problém ojedinělý. Nejčastěji inkontinence trápí muže nad 65 let, ale může postihnout muže prakticky ve všech věkových kategoriích. (Potíže s únikem moči řeší podle průzkumů každý čtvrtý muž po 40. roku života.) Jde nejen o zdravotní a hygienický problém. Klíčové je proto včasná konzultace potíží s odborníkem i použití správných inkontinenčních pomůcek.

„Příčinou nechtěných úniků moči u mužů jsou nejčastěji onemocnění a změny prostaty, ochablost svalů pánevního dna, obezita způsobující zvýšený tlak na břišní svalstvo a na svalstvo pánevního dna, infekce močových cest nebo užívání některých léků. Inkontinence se může pojit i s dalšími onemocněními jako cukrovkou, demencí, Alzheimerovou chorobou nebo kardiovaskulárními chorobami. Inkontinence může být rovněž důsledkem nervových poškození po zranění  při nehodách nebo sportu,“ vysvětluje primář MUDr. Mareš z Urologické kliniky Na Bulovce.

Ze dvou typů inkontinence – urgentní a stresové, je u mužů častějším typem inkontinence urgentní. Je charakterizovaná náhlým a neodkladným pocitem nucení na močení. Pacient často nestihne doběhnout na toaletu. Bývá zapříčiněna onemocněním nervové soustavy, ale objevuje se také při diabetu, onemocnění prostaty nebo například po močové infekci. Obvykle je léčena pomocí léků, po kterých dochází ke zvětšení kapacity močového měchýře a zároveň ke snížení nucení na močení.

Stresová inkontinence se častěji objevuje u žen, nevyhýbá se ale ani mužům. K únikům moči dochází při zvýšení nitrobřišního tlaku, tedy při smíchu, kašli, kýchnutí nebo při fyzické námaze. Hlavní příčinou stresové inkontinence u mužů bývají operace prostaty. Pro řešení stresové inkontinence, zejména ve své lehké formě, je odborníky doporučováno cvičení pánevního dna, které spočívá v opakovaném stáhnutí (cca na 10 vteřin) a uvolnění svalů používaných při snaze zadržet močení. Cviky se dají provádět prakticky kdykoli a kdekoli. Je důležité ve cvičení vytrvat a cvičit pravidelně, úspěchy se obvykle dostaví až po několika týdnech. Posílením svalů pánevního dna lze zabránit úniku moči při zvýšení nitrobřišního tlaku. Těžší formy stresové inkontinence lze upravit operativními zákroky.

Při inkontinenci nelze podceňovat ani úpravu životního stylu. I malé změny mohou při úniku moči výrazně pomoci. Mužům s nadváhou je doporučena redukce hmotnosti. Je třeba omezit konzumaci alkoholu, sycených nápojů a nápojů obsahujících kofein, tedy nejen kávy, ale i kolových nápojů. Velkou chybou by bylo ale omezení pitného režimu. Snížení příjmu tekutin by vedlo k vyšší koncentraci moči dráždící močové cesty a tím k vyšší pravděpodobnosti projevů inkontinence.

Cílem léčby by měla být vždy podpora kontinence, tedy schopnost udržet moč. Výrazným pomocníkem pro snížení nepříjemných důsledků inkontinence jsou speciální inkontinenční pomůcky, které pomohou mužům dostat potíže s nechtěnými úniky moči pod kontrolu a zachovají jim možnost vést život bez omezení tak, jak byli doposud zvyklí. Nevhodnými pomůckami jsou nejčastěji kousky toaletního papíru, papírové kapesníčky nebo například dámské menstruační vložky. Nová generace absorpčních pomůcek je navržena speciálně pro muže s inkontinencí. Mohou být předepsány lékařem, nebo je lze zakoupit bez lékařského předpisu v lékárně, prodejně zdravotnických potřeb či jednoduše v e-shopech pro snadné a diskrétní použití.

Dle TZ

www.mhw.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová