Rakovina

Melanomy se objevují i ve zdravé kůži


Kategorie: Aktuality Rakovina 
20.květen 2019

Opalování je pro mnoho lidí příjemnou aktivitou, ale v tomto případě platí dvakrát, že nic se nemá přehánět. Za přílišné slunění totiž lze zaplatit i životem. Nejzávažnějším důsledkem nadměrného a dlouhodobého působení UV záření je vznik kožních nádorů.

Bezpečné opalování závisí na fototypu kůže. Je nutné si zvolit opalovací krém s ochranným faktorem, u nejcitlivější kůže to má být až 50 plus. Ochranný faktor udává, kolikrát déle můžeme být na slunci bez rizika poškození kůže, než kdybychom jej nepoužili. Při nedodržování zásad bezpečného opalování hrozí předčasné stárnutí kůže, úpal či úžeh. Nejzávažnějším rizikem je vznik nádorů.

Ohroženější jsou lidé se světlou kůží, světlými a zrzavými vlasy, přičemž pro vznik nejzhoubnějšího kožního nádoru melanomu je největším rizikem UV záření absorbované kůží v dětském věku. Čím častěji se kůže dítěte spálí, tím větší existuje riziko vzniku nádoru v dospělosti. Dětská pokožka je přitom mnohem citlivější na sluneční záření než kůže dospělých. Proto je nutné u dětí používat opalovací krémy, které obsahují nejen filtry proti UVB záření, ale také proti UVA paprskům. Děti do šesti měsíců by se neměly vystavovat přímému slunci vůbec.

V obecném povědomí přežívá informace, že melanom vzniká pouze z névů (mateřských znamének), což není úplně pravda. Téměř dvě třetiny melanomů se totiž objeví ve zdravé kůži. Na druhou stranu ale lidi se znaménky považují lékaři za náchylnější ke vzniku melanomu. Kožního lékaře by měli proto navštívit lidé s výskytem melanomu v rodině, s velkým počtem mateřských znamének, častým spálením kůže. Rovněž konzultovat změnu barvy, velikosti, tvaru, svědění a krvácení ze znamének či při vzniku nového. Nemusí se jednat o mateřské znaménko, ale přímo o melanom!

Sluneční záření způsobuje i další obtíže, nejčastěji solární dermatitidu, tedy úžeh. Za několik hodin po pobytu na slunci dochází k zarudnutí, otoku, pálení kůže. Hodnotí se jako popáleniny prvního stupně. Při popálení druhého stupně se objevují bolestivé puchýřky až puchýře. Doporučují se místně studené obklady, obklady s borovou vodou či Jarisch roztokem, aplikovat Panthenol a v případě těžšího průběhu navštívit lékaře. Nutné je hrazení tekutin.

Ochrana proti melanomu, úžehu, ale i úpalu, který se projevuje bolestmi hlavy, pocity na zvracení, zvracením, teplotou až kolapsovým stavem, není přitom nijak obtížná: je dobré nevystavovat se slunci mezi 11. až 15. hodinou, používat kvalitní opalovací prostředky, pít dostatek tekutin a chránit se pokrývkou hlavy. Je dobré tyto zásady dodržovat, i když je v létě pod mrakem, protože i přes ně pronikne až 90 procent UV záření. Pro tvorbu dostatečného množství vitaminu D je dostačující, vystaví-li se obličej a ruce slunci třikrát týdně na 15 minut! Dle TZ.

www.euc.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová