Medicína

Chatbot Andělín – první radící robot


Kategorie: Aktuality Novinky ze zdravotnictví 
18.květen 2019

Každý rok v České republice přibývá 10 000 osob, které prodělaly cévní mozkovou příhodou (mrtvici). To je stejné číslo, jako třeba počet obyvatel Litomyšle nebo pražského Starého Města. Každý šestý člověk v České republice na cévní mozkovou příhodu dokonce zemře.

Česká republika  disponuje excelentní akutní zdravotní péčí o lidi po cévních mozkových příhodách.  Horší je systémově nekoordinovaná následná péče. Lidé po mrtvici a jejich blízcí se tak často nedozvědí, jak dlouhodobě rehabilitovat, na co mají v rehabilitaci nárok, jaký bude vývoj následků.  

Přitom v ČR existuje zatím jen jedna speciální poradna, kterou provozuje centrum neurorehabilitace ERGO Aktiv. Mezi nejčastější dotazy v poradně patří co dělat, když lidé po mrtvici opouštějí nemocnici nebo jsou už nějakou dobu stabilizovaní doma.  Pracovníci mapují jejich aktuální situaci a doporučují, jak dál rehabilitovat, rozvíjet se, jak se vrátit do aktivního života. Lidé se často dotazují i ve večerních hodinách a o víkendech, kdy poradna nefunguje.  Z tohoto důvodu byla ve spolupráci s IBM vyvinuta první chatovací robotická poradna-  chatbot Andělín.

Dotazy, na které chatbot může odpovědět se týkají  všeobecných informací s vysvětlením pojmů spojených se získaným poškozením mozku. Dokáže tazatele nasměrovat například v oblasti rehabilitace, vysvětlí, v čem spočívá fyzioterapie, ergoterapie, logopedie a kdy a při kterých potížích vyhledat služby dané odbornosti.  Chatbot dále poskytuje kontakty na zdravotnická zařízení, jako jsou ambulantní nebo lůžková rehabilitace podle krajů!“

Jedná se o první zdravotnicko – sociální chatbot s použitím supermoderní technologie vývojářů z IBM.  Na vývoji  chatbotu se neustále pracuje a vylepšuje. Cílem je, aby ti, co informace hledají našli základní odpovědi a v případně zavolali do poradny ERGO Aktivu  - 732 542 529. Dle TZ.

Chatbot  vznikl v rámci Operačního programu Praha-pól růstu ČR, číslo projekt CZ.07.3.63/0.0/0.0/16-031/0000150, název projektu:  "S mrtvicí jinak" .

https://andelin.ergoaktiv.cz/

.

Autor: MUDr. Olga Wildová