Medicína

Dotaz pro VZP – titul na průkazu pojištěnce


Kategorie: Aktuality Dotazy na VZP 
24.duben 2019

Chtěla bych mít na průkazu pojištěnce VZP uvedený svůj titul. Jak a kde to vyřídím? Budu muset za nový průkaz platit?  OdpovídáMgr. Oldřich Tichý, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

Pro tento účel má Všeobecná zdravotní pojišťovna speciální formulář Žádost o uvedení titulu na průkaz pojištěnce. Můžete si ho stáhnout z našich webových stránek (v části Pojištěnci – Formuláře), nebo ho dostanete na kterémkoli klientském pracovišti VZP. Získání titulu budete muset samozřejmě doložit, např. diplomem, případně potvrzením vysoké školy, nebo občanským průkazem, kde už máte titul uvedený.

Musíme však upozornit, že formulář je určen pouze pro účely uvedení titulu na průkazu pojištěnce. Změna se nepromítne do registru pojištěnců veřejného zdravotního pojištění, takže případná korespondence, kdy se adresa pojištěnce přebírá z registru, bude mít v adrese stále jen jméno a příjmení bez titulu. Zákon o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, který upravuje obsah tohoto registru, titul jako údaj vedený v registru neuvádí, a tituly se tedy nezaznamenávají.

Na průkazu pojištěnce bude podle platné technické specifikace průkazů EHIC celý titul uveden velkými písmeny (bez ohledu na to, jak se jinak píše, tedy např. MGR. místo Mgr. apod.). Umístěn bude v kolonce "Příjmení", a to za příjmením (bez ohledu na to, že některé tituly patří před a jiné za jméno) a od příjmení bude oddělen čárkou. V zahraničí s tím může být problém – i když má průkaz pojištěnce v celé EU jednotný vzhled a strukturu údajů, mohlo by se stát, že při předložení takového průkazu v cizině dojde ke zkomolení příjmení. Uvedení titulu na průkazu je i proto jen na vlastním uvážení pojištěnce.

Průkazy nebo náhradní doklady se vystavují bezplatně, a to i pokud se jedná o vystavení nového průkazu kvůli tomu, že na něm pojištěnec chce mít titul.

O vydání průkazu s titulem můžete na základě vyplněného formuláře a předložených dokladů požádat na libovolném klientském pracovišti VZP. Pojišťovna vám nový průkaz vystaví přibližně do tří týdnů. Z technických důvodů není možné ho vystavit na počkání. Průkaz je obvykle zasílán poštou na adresu trvalého bydliště, můžete si ho ale přijít vyzvednout osobně.

www.vzp.cz

 

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová