Novinky ze zdravotnictví

Endoskopická retrográdní cholangiopankreatografie


Kategorie: Aktuality Novinky ze zdravotnictví 
26.duben 2019

Endoskopická retrográdní cholangiopankreatografie s drenáží Wirsungova vývodu je velmi složitý endoskopický výkon, kdy je pacientovi s diagnostikovaným zúžením vývodných cest slinivky zavedena drenáž, která předchází vzniku zánětu a tedy i bolestivých záchvatů slinivky břišní (akutní pankreatitidy).

Pacient ze Slovenska, trpěl více než tři roky opakovanými záchvaty bolesti břicha v důsledku akutní pankreatitidy. Ta, jak se později ukázalo, byla způsobena zúžením vývodných cest a následným přetlakem ve slinivce břišní. Postupem času se ataky opakovaly několikrát do měsíce.

První záchvat u chlapce proběhl v roce 2015, kdy po prodělání planých neštovic začal velmi intenzivně zvracet. Ve Fakultní nemocnici Nitra mu byla tehdy poprvé diagnostikována akutní pankreatitida. Mnohonásobně zvýšenou hodnotu amylázy (enzym zajišťující štěpení škrobu) se podařilo během pětidenní hospitalizace snížit na normální hodnotu a chlapec byl následně dlouhodobě sledován na gastroenterologické ambulanci.

Po dvou letech se dostavil další záchvat s velmi těžkým průběhem, pacient podstoupil ultrazvukové vyšetření a magnetickou rezonanci, přesná příčina však nebyla diagnostikována. Další péči již převzala Univerzitní nemocnice v Bratislavě, kde následovalo ERCP - kombinované endoskopické a rentgenové vyšetření, které slouží k zobrazení žlučového systému a slinivky břišní.

Slovenští lékaři však neměli prostředky, kterými by stav pacienta vyřešili, proto se chlapcova matka obrátila na doc. MUDr. Radana Keila, Ph.D. z Interní kliniky 2. LF UK a FN Motol.

Pacient přijel s oběma rodiči a lékaři provedli velmi složitý endoskopický výkon, při kterém se podařilo do slinivky zavést plastový drén, který zabrání opakovaným záchvatům.

Fakultní nemocnice v Motole je největším evropským centrem a jedním z mála pracovišť, které se o děti s touto problematikou stará a poskytuje jim tu nejsložitější péči, která v okolních státech často není dostupná. Úspěšný operační výkon se uskutečnil díky unikátní spolupráci lékařů z Interní kliniky, Pediatrické kliniky a Kliniky dětské chirurgie 2. LF UK a FN Motol. Pražští lékaři budou i nadále stav malého pacienta sledovat, díky nim nebude mít v budoucnu výrazná fyzická omezení, dietu však bude muset dodržovat i nadále. Dle TZ.

www.fnmotol.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová