Novinky ze zdravotnictví

Zkoumání zralosti vajíček – publikace v prestižním časopise


Kategorie: Aktuality Novinky ze zdravotnictví 
26.duben 2019

Unikátní metodu zkoumání zralosti vajíček, na které pracoval tým vědkyně Zuzany Holubcové na reprodukční klinice Reprofit, otiskl prestižní mezinárodní odborný časopis Journal of Assisted Reproduction and Genetics. Je to vůbec poprvé, kdy výsledky aplikovaného výzkumu tohoto pracoviště byly uveřejněny v prestižním odborném mediu a dostaly se na jeho titulní stranu. Ve světě reprodukční medicíny je to velká událost. Léčba neplodnosti v Česku má v zahraničí zvuk od dob profesora Pilky, zakladatele asistované reprodukce v Československu. A takové úspěchy tento zvuk ještě posilují.

Technika polarizační mikroskopie je „záchranářskou“ metodou pro ty ženy, kterým se nedaří otěhotnět kvůli nedostatečně zralým vajíčkům. S pomocí techniky polarizační mikroskopie umí odborníci vyšetřit zralost jejich vajíček předtím, než je uměle oplodní a zavedou do dělohy. Pokud ještě nejsou zralá, nechají je v klidu na misce i několik hodin zrát.

„Některým pacientkám nestačí vajíčko úplně dozrát, což před odběrem nelze poznat. Pokud však dojde k umělému oplodnění nedozrálého vajíčka, je šance na úspěšné těhotenství značně snížená. To ukazují nejen starší publikované práce, ale i výsledky naší studie,“ říká vědecká poradkyně kliniky Reprofit PharmDr. Zuzana Holubcová, PhD.

Mikroskopie s využitím polarizovaného světla se lze podívat na odebrané vajíčko a  pomocí počítačové kalkulace zviditelnit strukturu, jejíž přítomnost potvrzuje, že je vajíčko zralé a připravené k oplodnění. Pokud se zjistí, že vajíčko ještě není zralé, je třeba ještě několik hodin počkat a nechat jej v klidu dokončit jeho vývoj.  Výsledky ukázaly, že využitelnost embryí z plně zralých vajíček je více než trojnásobná oproti těm, která jsou oplozena předčasně.

Potenciál této metody ověřovali na klinice Reprofit více než 2 roky. Nejprve na dárcovských vajíčkách, poté na vajíčkách pacientek, kterých se problém přímo týkal, a které se zařazením do studie souhlasily. Za tuto dobu prošlo studií více než 200 pacientek a došlo k narození 60 dětí. Z toho 12 dětí vzniklo z vajíček, která byla obecně považována za neoplodnitelná. Použití polarizační mikroskopie umožňuje optimálně načasovat injekci spermie do vajíčka. Je to šance i pro ženy, které by jinak nemohly otěhotnět. Důvody, proč u některých žen vajíčka v obvyklém termínu nedozrají, lékaři neznají.

Publikace v Journal of Assisted Reproduction and Genetics prokazuje význam metody pro pacienty a možnosti rozvoje i v ostatních reprodukčních centrech. Dle TZ.

www.reprofit.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová