Medicína

Zájem o práci v českém zdravotnictví narůstá


Kategorie: Aktuality 
25.duben 2019

Dle průzkumu, který na přelomu roku 2018 a 2019 realizovala organizace HealthCare Institute, o.p.s. v rámci 4. ročníku celostátního průzkumu „Barometr pro mediky“ byli osloveni studenti 4., 5. a 6. ročníků osmi lékařských fakult v ČR a čtyř lékařských fakult na Slovensku. Čeští studenti 4., 5. a 6. ročníků lékařských fakult mají stále větší zájem pracovat po ukončení studia v České republice. Tento trend je již od roku 2016, kdy chtělo v tuzemsku zůstat 73 % respondentů, v roce 2017 to bylo již 78 % českých studentů a v roce 2018 se tento počet studentů navýšil na 81 %. Na Slovensku má zájem pracovat po ukončení svého studia 75 % slovenských studentů, což je oproti roku 2017 pokles o 5 procent. Největší zájem o vykonávání profese je v nemocnicích. Cílem celostátního průzkumu bylo zjistit, jaké množství studentů plánuje po ukončení vysokoškolského studia zaměstnání v tuzemsku a jaké množství studentů je již rozhodnuto hledat pracovní nabídky v zahraničí. V neposlední řadě bylo také cílem identifikovat příčiny či důvody.

Při výběru místa zohledňují studenti na prvním místě jasné a jednoznačné podmínky pro předatestační/specializační přípravu. Naproti tomu u studentů, kteří chtějí vycestovat za prací do zahraničí, jsou hlavním důvodem lepší platové podmínky. Meziročně se sleduje u českých i slovenských studentů, kteří chtějí pracovat po ukončení studia v zahraničí, pokles zájmu o práci v Německu, a naopak rostoucí zájem o působení ve Švýcarsku. U slovenských mediků došlo k mírnému poklesu zájmu pracovat v České republice. U plánované délky zahraničního pobytu je výrazně vyšší zájem o prodloužení délky pobytu na11 a více let.

Celkově se do průzkumu zapojilo 1314 respondentů z českých lékařských fakult (z toho 67% žen a 33% mužů) a 319 respondentů ze slovenských lékařských fakult (z toho 68 % žen, 32 % mužů). Ministr zdravotnictví Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA., věří, že příznivému trendu napomáhá i přístup ministerstva, kontinuální růst platů, snížení administrativy, možnost postgraduálního studia v okresních nemocnicích a dotace rezidenčních míst. Také připravovaný koncept dotací pro mladé lékaře pro podporu poddimenzovaných specializací. Dotace budou směřovat také do lokalit, kde je nedostatek lékařů, podporuje se vznik nových praxí praktiků.  Je započatá reforma primární péče, která významně zlepšuje systém organizace péče o pacienta a zvyšuje prestiž této profese.

Rovněž rektor Univerzity Karlovy prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA., byl výsledkem průzkumu velmi příjemně překvapen. Popřel katastrofické informace o exodu mladých českých lékařů do zahraničí a následném zhroucení celého systému. „Tyto první pozitivní výsledky jsou motivací a signálem, že jdeme správným směrem,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D. Barometr ukazuje prioritu pediatrie mezi mladými lékaři, což ale jako ředitel FN Motol v praxi zatím nepozoruje ředitel Fakultní nemocnice v Motole JUDr. Ing. Miloslav Ludvík, MBA. Tak jako lékařské fakulty, tak i Jihočeské nemocnice podporují i praxe studentů nad rámec studia nejen pro absolventy soutěže Medik roku, ale i pro ostatní zájemce.

Dle TZ HealthCare Institute Czech Republic o.p.s. -  pro zvyšování kvality, bezpečnosti a efektivity ve zdravotnictví (www.hc-institute.org3) apeloval viceprezident Asociace studentů medicíny Dominik Karásek mj. na studenty, aby se již během studia aktivně zajímali o situaci v oboru, aby po promoci mohli sebevědomě a obratně vyjednávat se svými budoucími zaměstnavateli a nepřijímali nedůstojné pracovní podmínky. Neustále se zvyšující atraktivitu českého zdravotnictví vnímá jako pozitivní impulz.

Zakladatel HealthCare Institute, o.p.s. Daniel Vavřina upozornil, že toto zjištění poukazuje na skutečnost, že vytrvalá činnost, zaměřená na stabilizaci českého zdravotnictví, přináší své výsledky. Pro studenty, kteří jsou již rozhodnutí hledat po skončení studia práci v zahraniční, by toto v budoucnu mohlo být impulzem k tomu, aby se vraceli a předávali načerpané zkušenosti svým kolegům v Česku.

MŠMT se snaží předcházet nedostatku lékařů zvyšováním počtu studentů na lékařských fakultách. Od akademického roku 2019/2020 by měl počet přijímaných studentů do studijního programu Všeobecné lékařství vzrůst o 15 %. Rozpočet příslušných vysokých škol bude počínaje rokem 2019 každoročně po dobu jedenácti let navyšován o 500 až 700 milionů korun. Dle TZ

www.hc-institute.org

Autor: MUDr. Olga Wildová