Medicína

Zahájení programu Chytrá škola na webu


Kategorie: Aktuality 
19.duben 2019

O2 společně se svou firemní nadací spouští dlouhodobý program zaměřený na zlepšení digitálních dovedností u dětí i dospělých, zejména rodičů a pedagogů. Jeho hlavním nástrojem je portál www.O2Chytraskola.cz, který přináší jednoduché rady ale i výukové materiály, například jak se chovat bezpečně online, jak zvýšit mediální gramotnost nebo jak čelit sextingu a kyberšikaně. Součástí O2 Chytré školy je i grantový program pro základní školy, prostřednictvím kterého jim Nadace O2 poskytne finanční a metodickou pomoc v oblasti digitální gramotnosti. Programu udělilo záštitu Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Z právě probíhajícího výzkumu společnosti O2 a Univerzity Palackého v Olomouci vyplývá, že téměř 40 procent českých dětí na základních školách se setkalo s kybernetickou agresí. Oproti zjištěním z loňského roku jde o nárůst 10 procentních bodů, což jednoznačně ukazuje, že jde o alarmující problém. Rychlosti rozvoje technologií však bohužel absolutně neodpovídá úroveň edukace o potenciálních hrozbách. Proto O2 přichází s portálem, kde tyto informace snadno a zdarma najdou nejen všechny děti, ale také rodiče a školy samotné, kterým pomůže přímo ve výuce.

Webový portál bude v první fázi reagovat na nejpalčivější problémy, jako jsou bezpečnost online, sexting, kyberšikana, mediální gramotnost nebo správné zabezpečení počítače a mobilu. Portál se však bude i nadále rozvíjet - už v příštím školním roce se rozroste o návody a postupy, jak začlenit digitální technologie přímo do výuky, například prostřednictvím mobilních aplikací nebo programování jednoduchých robotů.

Součástí portálu je právě spuštěný grantový program pro základní školy. Zájemci z řad soukromých i státních škol mají možnost poslat přihlášku do 13. května. Z přihlášených škol vybere Nadace O2 nejvhodnější uchazeče, kterým poskytne finanční a metodickou pomoc v oblasti digitálních technologií. Celková částka vyhrazená na finanční podporu škol je pro nadcházející školní rok 5 milionů korun.

Česká republika dlouhodobě stagnuje mezi evropskými zeměmi v digitálním vzdělávání a v modernizaci výuky - to dříve či později může představovat zásadní problém pro úspěšnou budoucnost celé společnosti. Že je změna a inovace vzdělávacího systému v digitální oblasti potřebná, potvrzuje i záštita programu Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Společnost O2 svou roli vidí nejen v poskytnutí finančních prostředků, ale díky svému postavení technologického lídra také v přímé podpoře a úzké spolupráci s konkrétními školami na základním vzdělávacím stupni.

Jakým způsobem pracovat se školami, přizpůsobit metodické materiály potřebám dnešních dětí a učitelů a maximalizovat přínos programu si O2 vyzkoušelo na pilotním programu, kterého se zúčastnilo sedm škol z celé České republiky. Webový portál www.O2Chytraskola.cz mohou zájemci, kteří se chtějí dozvědět víc o digitální gramotnosti, navštívit už nyní. Prostřednictvím portálu mohou do 13. května podat online přihlášku také základní školy, které se chtějí zapojit do grantového programu.

Videoukázka z portálu o2Chytraskola.cz: https://youtu.be/KQQgKxtWA24

Dle TZ.

www.o2.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová