Léčivé rostliny

Mango - osvěžení i léčba


Kategorie: Léčivé rostliny Aktuality 
04.duben 2019

Mango patří mezi nejrozšířenější exotické ovoce na světě pro svou šťavnatost, vůni a nezaměnitelnou lahodnou chuť. Lidskému organismu však poskytuje navíc velké množství zdravotních výhod. Proto bývá mango nazýváno též přirozenou pilulkou zdraví.

Výtažek z mangovníku indického se pro své blahodárné antioxidační a protizánětlivé účinky, vliv na imunitu a schopnost potlačovat bolest používá jako prostředek tradiční léčby například na Kubě. Ale ani klasická západní medicína v jeho využití nezůstává pozadu. Z něho získané živiny jsou v řadě přípravků určené pro léčbu mnoha zdravotních problémů.

Ukázalo se, že riziko vzniku průduškového astmatu se snižuje s konzumací většího množství určitých živin. Jednou z nich je betakaroten obsažený v mangu. Kromě manga lze betakaroten nalézt například v mrkvi, brokolici, melounu, dýni nebo meruňkách.

Výzkumy zabývající se vlivem výtažku z mangovníku indického na rozvoj rakoviny tlustého střeva, prsu, plic, prostaty a krve prokázaly příznivý efekt u všech sledovaných chorob. Největší preventivní vliv měl výtažek na rakovinu prsu a tlustého střeva.

Vitamin K obsažený v mangu je důležitý pro zlepšení vstřebávání vápníku nezbytného pro zdraví kostí. Naopak nízká spotřeba vitaminu K má za následek vyšší riziko zlomenin. 

Zajímavé je, že mango působí příznivě i v  prevenci a léčbě cukrovky 1. i 2. typu. Studie ukázaly, že lidé s diabetem 1. typu konzumující velké množství vlákniny mají nižší hladinu cukru v krvi. U pacientů s cukrovkou 2. typu může jeho hladinu v krvi dokonce zlepšit. Jeden šálek manga obsahuje asi 3 gramy vlákniny.  

Výtažek z manga se může stát velmi dobrým prostředkem také ke zlepšení trávení. Díky obsahu vlákniny a vody napomáhá pravidelnému vyprazdňování, čímž pomáhá předcházet zácpě. Studie také prokázaly, že konzumace manga pomáhá kontrolovat přibývání na váze. Dokáže totiž zabránit rozvoji tukových buněk. 

Mimo toho, že mango pomáhá předcházet vysokému tlaku, vláknina a celý koktejl vitamínů a minerálů v něm obsažený společně s jeho antioxidačními a protizánětlivými účinky prospívají celkovému zdraví srdce. Látka obsažená v mangu, tzv. mangiferin, významně přispívá ke snižování úrovně krevních tuků, a slouží tak jako prevence srdečně-cévních chorob.

Mango vysokým obsahem vitamínu B6 – pyridoxinu – zajišťuje správné fungování nervového systému a mozku. Snižuje stavy nervozity, stresu, podrážděnosti, duševní únavy a nespavosti vyvolané psychickým vypětím. Glutamin obsažený v mangu je další důležitou aminokyselinou, která pomáhá zlepšit koncentraci a paměť. 

Výtažek z mangovníku indického je součástí mnoha přípravků pro zdraví kůže. Prospívá vysokým obsahem vitaminů C a A. Konzumací lze omezit riziko zánětu sliznic, zvýšit kvalitu nehtů, vlasů a kůže. Betakaroten, měď a mangan v něm obsažené přispívají ke zdravé barvě pleti. Mnohé antioxidanty také zpomalují stárnutí pokožky.

S neuropatickou bolestí bojují často lidé s cukrovkou nebo ti, kteří podstupují chemoterapii. Díky protizánětlivému a antioxidačnímu účinku obsaženého mangiferinu chrání nervy a prospívá jejich zdraví. Obsahuje ho například speciální doplněk stravy, jehož účinnost v prevenci a léčbě neuropatické bolesti je prokázaná.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21150823

https://www.medicalnewstoday.com/articles/275921.php

Volně dle  (https://www.ulekare.cz/clanek/mango-dokaze-mnohem-vic-nez-jen-pohladit-chutove-poharky-368468)

 

Autor: MUDr. Olga Wildová