Ateroskleróza

Mozek chrání srdce


Kategorie: Ateroskleróza Aktuality 
18.březen 2019
Při příležitosti Evropského dne mozku je dobré připomenout důležité skutečnosti, a to, že téměř 90 % cévních mozkových vzniká důsledkem mozkové ischemie a nejméně třetina z nich souvisí s aterosklerózou. Poslední výzkumy ukázaly, že snižováním hladin cholesterolu v krvi se snižuje výskyt mozkových příhod. Dobrá zpráva pro všechny, kdo budou dodržovat sekundární prevenci – t.j. léčebná doporučení svých lékařů

Cévní onemocnění srdce jsou nejčastější příčinou úmrtí v České republice následována těmi mozkovými. Hlavním důvodem těchto komplikací je ucpávání tepen při ateroskleróze. Ohrožuje každého, ale rychlost postupu se u každého jednotlivce liší. Rozhodujícími faktory jsou vysoká hladina krevních tuků, vysoký krevní tlak, diabetes druhého typu a kouření; v některých případech mohou hrát důležitou roli i vrozené faktory.

Ateroskleróza však nevzniká bez dodávky cholesterolu do cévní stěny. Cholesterol lze považovat za „hlavní příčinu“ aterosklerotických cévních změn a jejích komplikací. I když se jeho množství v těle dá zásadně ovlivnit a riziko infarktu nebo mozkové mrtvice snížit, Češi se o své hodnoty příliš nezajímají. „Ačkoliv je systém preventivních prohlídek v České republice dobře rozvinutý, využívá jej ani ne čtvrtina dospělých. Přitom zhruba polovina všech zemřelých osob umírá právě v důsledku cévní choroby, většina z nich je podmíněna právě aterosklerózou,“ zdůraznil prof. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D., z III. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze a předseda ČSAT na TK v březnu 2019 v Praze. Optimální hladiny celkového cholesterolu jsou pravděpodobně nižší než 4,0 mmol/l a LDL-cholesterolu méně než 2,5 mmol/l, přičemž spodní hranice není stanovena. Jinými slovy, žádné snížení LDL cholesterolu není z hlediska cévních změn škodlivé.

V České republice žije přibližně 100 000 lidí, kteří prodělali infarkt myokardu. Právě tato skupina spadá do kategorie extrémního rizika společně s těmi, co prodělali infarkt opakovaně, nebo jedinci s komplexním koronárním postižením a lidmi s postižením věnčitých i dalších tepen. Těm všem pomáhá tzv. sekundární prevence spočívající v léčbě a dodržování rad odborníků. Nemocní musí užívat léky ovlivňující srážení krve, léky ovlivňující krevní tlak a další srdečně cévní funkce a také léky regulující hladiny krevního cholesterolu. Jimi jsou již dlouhou dobu dostupné, bezpečné a účinné statiny. Pro ty, kterým statiny nestačí, se nabízejí další možnosti. V poslední době k nim přibyl i revoluční přístup „boje proti vysokému cholesterolu“ v podobě injekční léčby tzv. PCSK9 inhibitory.

 Prof. Michal Vrablík upozorňuje, že léčba může dokonce hladinu LDL cholesterolu až extrémně redukovat. „Pro aterosklerózu je životně nezbytný přísun cholesterolu do cévní stěny.  Jsou však prostředky, jak jeho množství v krvi – a tím i nabídku pro aterosklerotické změny v cévní stěně – prakticky eliminovat. Navíc poslední výzkumy ukázaly, že právě snižováním hladin cholesterolu v krvi se dramaticky redukuje výskyt mozkových příhod. Po léčbě se dá snížit hladina LDL cholesterolu na 0,5 mmol/l. I při takto nízkých hodnotách se organismus pacienta nechová nepředvídatelně, dokonce i při snížení na 0,2 mmol/l nebyla prokázána rizika pro zdravotní stav. S nadsázkou lze říci, že pokud léky eliminující cholesterol (a tím aterosklerózu) dostanou všichni, zvýší se dožití a dále poklesne celková mortalita.“

 „Ačkoli stále panují velice ostré spory mezi možnostmi léčby od ovlivnění rizikových faktorů, zásahem na tepnách, vyčištění tepny endarterektomií nebo provedení angioplastiky (například v Dánsku neoperují tyto pacienty vůbec, v Itálii dvě třetiny), všichni odborníci se shodnou na celkové ochraně pacientů razantním ovlivněním rizikových faktorů aterosklerózy a na tom, že u většiny pacientů toto stále není dostatečné,” komentuje doc. MUDr. Jan Piťha, CSc., vedoucí Laboratoře pro výzkum aterosklerózy IKEM.

Neurolog MUDr. Václav Lukáš před deseti lety prodělal opakovaně mozkovou příhodu. „Díky opakovaným atakám CMP získal nové zkušenosti – poznal pocity nemocného člověka. Samotu v nemoci, ve vlastním boji, reakce zdravého okolí. Nyní vnímá vše kolem sebe tak, jak si jako lékař neuvědomoval. Již celých deset let se pohybuje mezi rekonvalescenty s různým stupněm poškození mozku. Založil web "www.pomrtvici.cz", jehož prostřednictvím nabízí rady, resp. možnost zorientovat se v těžkém období střetu s nemocí, o kterém bohužel zdraví moc informováni nejsou. Dle TZ.

www.athero.cz

www.amic.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová