Bylinky k léčbě diabetu

Zázvor – koření i lék


Kategorie: Aktuality Asijská koření Bylinky k léčbě diabetu Léčivé rostliny 
21.březen 2019

Zázvor je v mnoha domácnostech známý jako koření a používá se, jako česnek - spíše k dochucení jídel. Jenže má širší použití právě pro své specifické léčivé vlastnosti. Zázvor lékařský – Zingiber officinale díky svým léčivým účinkům se rychle stal hojně využívanou bylinou.  Indická a čínská tradiční medicína ho využívá nejméně tři tisíciletí. První písemné zmínky pochází již ze 4. století př. n. l., kdy jej hinduista Mahabharata popisuje nejen jako léčivou rostlinu, ale také jako aromatické a poměrně ostré koření vyznačující se neobvyklou chutí.

 Ze zázvoru se užívá pouze oddenku. Ten obsahuje nejen aromatické látky (zingiberen, bisabolen a další) a esenciální oleje, které zázvoru dodávají typickou vůni, ale také gingerol, díky jemuž má zázvor tak výraznou a pikantní chuť. Zázvor je rovněž bohatým zdrojem vitaminu A, B1, B2, B6, C, E, sodíku, draslíku, hořčíku, vápníku, fosforu, mědi, manganu či železa.

Čerstvý zázvor slouží velmi dobře při nachlazení nebo nevolnosti. Chuťově trochu ostřejší nápoj připravený z kořene a dochucený medem a citronem zahřívá a napomáhá k pocení. Mnoho studií uvádí pozitivní vliv zázvoru na vysoký krevní tlak, snižování LDL (špatného) cholesterolu a na jeho protisrážlivé a protizánětlivé účinky.

Řada z těchto studií však byla prováděna na zvířatech v laboratorních podmínkách, ale výsledky jsou nadějné. Podle nich by zázvor mohl v budoucnu působit proti srážlivosti krve podobně jako aspirin. Z těchto důvodů by však zázvor měli (i v kuchyni) s rozvahou používat ti, které čeká nějaký operační zákrok, nebo pravidelně užívají léky snižující srážlivost krve, jako je například warfarin. Jinak ale zázvor obecně patří mezi bezpečné a velmi chutné potraviny.

Jeho léčivé působení je široké: posiluje přirozenou obranyschopnost organismu (imunitní systém), má silné antioxidační účinky, podporuje činnost kardiovaskulárního systému, pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi, usnadňuje trávení, působí proti nevolnosti, má antibakteriální a protizánětlivé účinky, povzbuzuje tvorbu žaludečních šťáv a žluči, podporuje chuť k jídlu a má močopudné účinky. Dokonce je považován za afrodiziakum.

Zdroj: Wikipedie


Zdroj: Wikipedie

Autor: MUDr. Olga Wildová