Medicína

Den dětské onkologie – 16. únor


Kategorie: Aktuality Rakovina 
16.únor 2019

V léčbě onkologických onemocnění u dětí se slaví obrovské úspěchy, vyléčí se jich více než osmdesát procent. Jenže až šedesát procent z nich může trpět pozdními následky léčby, a to třeba i desítky let po jejím ukončení. Právě jim je proto věnován letošní jubilejní 5. ročník Dne dětské onkologie (DDO) s názvem „Den rekordů a zábavy pro všechny děti“, který se koná
16. února 2019 od 13.30 do 20.00 hodin ve spodní části Václavského náměstí v Praze.

Organizuje ho spolek HAIMA CZ ve spolupráci s MUDr. Lucií Hrdličkovou a Klinikou dětské hematologie a onkologie FN Motol. Záštitu akci poskytl Magistrát hlavního města Prahy a Městská část Praha 1. V letošním roce na účastníky čeká nejen spousta her a soutěží, ale i populárních kapel a dalších umělců. Ve spolupráci s agenturou Dobrý den se pokusíme o rekord v nejdelší navázané zlaté stužce v ČR, která je logem Dne dětské onkologie. Kromě účasti může každý vyjádřit svou solidaritu zakoupením šály s logem DDO v e-shopu na webových stránkách www.dendetskeonkologie.cz.

Den dětské onkologie navazuje na Mezinárodní den dětské onkologie, který je organizován každoročně 15. února v mnoha zemích světa.

HAIMA CZ, z. s., je sdružení rodičů pacientů a bývalých pacientů po onkologické léčbě v dětském věku, které vzniklo v roce 1991 na dětské hemato-onkologii v pražské Fakultní nemocnici Motol. Na bázi dobrovolnosti sdružuje občany bez rozdílu věku, národnosti, víry či profese k aktivní pomoci dětem s onemocněním krvetvorby a dětem s onkologickým onemocněním. Den dětské onkologie pořádá již od roku 2015. Více informací najdete na www.haima.cz.

Dle TZ

Autor: MUDr. Olga Wildová