Medicína

HPV infekce v současnosti


Kategorie: Aktuality Očkování Rakovina 
14.únor 2019

Infekce HPV (human papillomavirus = lidský papilomavirus) je v současnosti nejčastější sexuálně přenosná infekce. Za život se s ní setká až 80 % populace. Ve většině případů se s infekcí organismus vyrovná, ale pokud se tak nestane, může u žen i mužů dojít k rozvoji zdraví i život ohrožujících onemocnění.

Infekce lidským papilomavirem je velice častá a týká se všech sexuálně aktivních žen i mužů, rozhodně to však není otázka promiskuity, jak si mnozí myslí. Nezodpovědné chování je pouze jedním z celé řady rizikových faktorů a opravdu nelze předem říci, u koho se infekce HPV rozvine v onemocnění a čí organizmus se s ní naopak vyrovná. U koho z páru byla infekce HPV dříve nelze stanovit – infekce může někdy během pár měsíců odeznít, jindy v těle přetrvává léta a postupně se rozvíjí v onemocnění.

Infekce HPV napadá ženy i muže na různých místech těla a u obou pohlaví může vést až k vypuknutí rakoviny nebo jiného velmi nepříjemného onemocnění. Kromě karcinomu vaginy, vulvy, penisu, análního karcinomu a některých nádorů v oblasti hlavy a krku, jsou to také nezhoubná onemocnění – papilomatóza hrtanu a genitální bradavice.

Pacienti s takovým onemocněním si typicky stěžují na bolest v krku, ztížené polykání, nebo pocit cizího tělesa v krku, u vážnějších případů může dojít také ke krvácení z nádoru. Nádory malých rozměrů jsou hůře zjistitelné a léčba je pak složitá a pro pacienta má závažné jak estetické, tak funkční následky.

Nejúčinnější je prevence – u žen kombinace očkování proti HPV, stěrů z děložního čípku (v rámci gynekologické prohlídky) v kombinaci s HPV testem. U mužů rovněž očkování. 13leté děti mají vakcínu proti HPV hrazenou z veřejných prostředků. Očkují gynekologové, praktičtí lékaři, dětští lékaři, někteří specialisté ORL, urologie a dermatovenerologie a očkovací centra. (K dispozici je bivalentní (2 typy HPV), kvadrivalentní (4 typy HPV) a nejmodernější nonavalentní vakcína (9 typů HPV).

HPV test si může každá žena vyžádat u svého gynekologa. Test na vyžádání není hrazen pojišťovnou, ale představuje smysluplnou investici do vlastního zdraví.

HPV infekci nelze léčit. Lze léčit pouze její projevy, tj. onemocnění, které způsobuje.

Dle výsledků studie zveřejněné roku 2018 v prestižním odborném časopisu Lancet se Austrálie stane první zemí na světě, kde se podaří v horizontu příštích 20 let zcela eliminovat onemocnění rakovinou děložního čípku jako zdravotní hrozbu pro obyvatelstvo. Závěry dobře ilustrují, čeho lze dosáhnout díky dobře nastaveným a vzájemně se doplňujícím očkovacím a screeningovým programům.

Např. míra zapojení do screeningu činila v Austrálii v letech 2013 až 2015 cca 70 %, v časovém úseku mezi lety 2011 až 2015 bylo vyšetřeno 83 % australských žen z populace pokryté screeningem. Proočkovanost australské populace 15letých dívek dosahuje cca 79 % a stejně starých chlapců cca 73 % (údaje z r. 2016). Již v současné době, kdy do screeningového věku dospěla generace žen očkovaných proti HPV v dospívání, a začal se projevovat synergický efekt, činí v Austrálii výskyt nových případů (tzv. incidence) rakoviny děložního hrdla 7 případů na 100 000 žen. Pod hranici 6 nových případů/100 000 žen, jejíž dosažení znamená, že na rakovinu děložního čípku lze pohlížet už jen jako na vzácné onkologické onemocnění, klesne incidence v Austrálii jako v první zemi na světě po r. 2020.

The projected timeframe until cervical cancer elimination in Australia: a modelling study Michaela T Hall, Kate T Simms, Jie-Bin Lew, Megan A Smith, Julia ML Brotherton, Marion Saville, Ian H Frazer, Karen Canfell

Vymýcení rakoviny děložního hrdla je reálné i v dalších zemích, včetně České republiky. „Tato studie potvrdila, že s dobrou implementací vakcinačních programů, vysokým pokrytím cílové populace screeningem a soustavnou edukací můžeme jednou téměř všechny choroby spojené s HPV zcela vymýtit,“ upozornil MUDr. Vladimír Dvořák, Ph.D., mluvčí HPV College a předseda České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP.

Dle TZ

www.guideline.cz

www.hpv-college.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová