Doporučené očkování

Spalničky útočí stále častěji


Kategorie: Doporučené očkování Očkování Novinky ze zdravotnictví Aktuality 
12.únor 2019

Onemocnění spalničkami považuje řada lidí za onemocnění, které patří do historie a je dávno zvládnuté. A přesto se s nimi stále znovu setkáváme dokonce v řadě evropských zemí. Nezvyklou situaci ukazují vzrůstající počty onemocnění také v České republice. Světová zdravotnická organizace v roce 2018 zaznamenala nárůst počtu nahlášených onemocnění celosvětově o 30 %. Jen za první pololetí roku 2018 zemřelo v Evropě na nákazu spalničkami 37 lidí.  A to přesto, že se nám v minulosti díky očkování vakcínou podařilo onemocnění téměř vymýtit.

 

 

 

Spalničky mohou být velice nebezpečné, navíc jsou vysoce nakažlivé.  Onemocnění se projeví asi 10-12 dní po nákaze zvýšenou teplotou, rýmou, kašlem, slzením očí – a po dalších asi 3-7 dnech i následnou červenou vyrážkou, která přetrvává asi týden.  Nekomplikovaný průběh onemocnění spalničkami může být celkem banální onemocnění, velmi nebezpečné jsou ale časté komplikace, a to až ve 30 % případů. Představují infekce ucha, zápal plic, vážná onemocnění očí s možným následkem oslepnutí nebo dokonce zánět mozku, který může skončit i smrtí. Zejména jsou v ohrožení děti do 5 let a dospělí nad 20 let,“ uvádí MUDr. Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel EUC Laboratoří.

Šíření onemocnění napomáhá odmítání a odkládání povinného očkování částí naší populace a vymizení ochranných protilátek po více než 20 letech u řady lidí očkovaných v dětství. Dospělí, kteří byli před řadou let očkováni, a došlo u nich k vymizení protilátek, tvoří významnou část současných případů onemocnění.

Přitom lze snadno zjistit, zda je každý z nás proti onemocnění chráněn rychlým laboratorním vyšetřením protilátek proti spalničkám třídy IgG z krve. Výsledky bohužel ukazují častý nedostatek nebo pokles hladiny ochranných IgG protilátek v populaci. Zjistit, zda máme dostatečnou ochranu IgG protilátek proti onemocnění spalničkami je dnes možné nejen na doporučení lékaře, ale i na žádost pacienta za přímou úhradu!

Vakcíny proti spalničkám jsou dnes sice na vysoké úrovni. Pro zajištění kolektivní imunity je však podle odborníků nutný podíl očkovaných lidí nad 95 %, pak se nemoc již nešíří a chráněni jsou tak i lidé neočkovaní. V ČR je v současnosti podíl očkovaných již pod 90 % a čísla nadále klesají.

Světová zdravotnická organizace nyní zařadila právě odmítání očkování mezi deset největších hrozeb pro zdraví populace v roce 2019.  Riziko lokálního výskytu spalniček v České republice včetně velmi častých komplikací onemocnění zatím nejen trvá, ale i roste. Dle TZ.

 

www.euc.cz

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová