Medicína

Nemocnice Na Bulovce má nový Urgentní příjem


Kategorie: Aktuality 
14.leden 2019

Nemocnice Na Bulovce (NNB) zahájila k 1. 1. 2019 provoz nového samostatného oddělení Urgentního příjmu, které patří k nemodernějším pracovištím svého druhuv České republice. “Jedná o další důležitý krok směřující k získání statutu traumatologického centra v naší nemocnici,“ uvedl ředitel NNB Jan Kvaček. V pátek 4. 1. 2019 proběhlo slavnostní zahájení provozu oddělení za přítomnosti ministra zdravotnictví ČR Adama Vojtěcha.

Do Nemocnice Na Bulovce směřuje každoročně největší počet vozů Zdravotnické záchranné služby (ZZS) ze všech nemocnic v České republice. Celkový počet se pohybuje kolem 28 tisíc ročně, přičemž zhruba pět tisíc je od ZZS Středočeského kraje. Při tak velkém počtu přijímaných pacientů jistě je moderní a špičkově vybavené pracoviště pro personál i pacienty na místě.

Jedná se o ZZS hl. m. Prahy, ZZS Středočeského kraje: Kladno, Rakovník, Kolín, Kutná Hora, Nymburk, Mladá Boleslav, Praha-západ, Beroun, Příbram, Benešov, Praha-východ.

NNB poskytuje péči pro akutně nemocné či zraněné pacienty, jejichž stav vyžaduje provedení diagnostiky a zahájení léčby v co nejkratším možném čase. Nyní k tomu je skutečně velmi kvalitní zázemí – podle slov primáře nového oddělení MUDr. Jakuba Baly.

Kapacita pracoviště je sedm plně monitorovaných lůžek pro intenzivní i resuscitační péči, na třech lůžkách s možností umělé plicní ventilace. K dispozici je také jedno lůžko, které splňuje všechny požadavky na hygienicko-epidemiologický režim potenciálně infekčního pacienta. Součástí prostor je plně vybavený operační sál s možností provedení jakéhokoliv výkonu směřujícího k záchraně života pacienta - moderní laparoskopická věž, cellsaver (přístroj na rekuperaci krevních ztrát), anesteziologické zázemí atd.

Výhodou nového oddělení urgentního příjmu je dostupnost veškerých radiodiagnostických způsobů vyšetření v jedné budově (RTG, CT, MRi). Provoz na druhém podlaží budovy Ortopedické kliniky zajišťují kmenoví lékaři společně s týmem lékařů chirurgické, anesteziologické a ortopedické kliniky a stejně tak i nelékařský zdravotnický personál - zdravotní sestry, záchranáři a sanitáři.

Vedoucí oddělení Svatopluk Žáček připomněl, že oddělení se již podílí na praktické výuce studentů oboru zdravotnický záchranář a do budoucna také specializačnímu vzdělávacímu programu v oborech anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicína pro zdravotní sestry ve spolupráci s lékařskými fakultami. Dle TZ

www.bulovka.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová