Nemoc a zdraví

Inkontinence je řešitelný problém


Kategorie: Inkontinence Aktuality 
22.leden 2019

Inkontinence je samovolný únik moči, který trápí nejen ženy ve vyšším věku, ale také mladé ženy po porodu a některé muže. V dnešní době není inkontinence tabu. Pravdou však je, že většina žen se za ni stydí a nehodlá problém řešit. To, že inkontinence postihuje zejména seniorky, patří mezi nejčastější mylné představy. Inkontinence v jednotlivých obdobích života má určité odlišnosti v příčinách, projevech, diagnostice a léčbě. Inkontinence moči zatěžuje ženy i muže i z hlediska hygieny. Opruzeniny, zápach, ekzémy a infekce jsou častým doprovodným jevem.

Dlouhodobé neřešení problémů vede často k nespavosti, omezení osobních i pracovních aktivit, ale i k depresím a izolování se od společenského života. Mezi důvody nevyhledání lékařské pomoci patří kromě studu i názor, že jde o běžný jev v procesu stárnutí a těhotenství.

Nejčastějším typem inkontinence je tzv. stresová inkontinence, kterou trpí až 30 % osob. Jedná se o samovolný únik malého množství moči, nejčastěji při zakašlání, smíchu, kýchnutí nebo při cvičení. Nemusí se jednat o seniory, velice často tento problém trápí ženy po porodu nebo v těhotenství. Tímto typem inkontinence trpí až polovina nastávajících maminek v posledním trimestru. Tato tabuizovaná obtíž se bohužel dotýká i dalších oblastí života, ženy se stydí chodit do společnosti, sportovat, cestovat a není výjimkou také omezení sexuálního života. Za tímto problémem stojí zvýšený vnitrobřišní tlak a nápor na močový měchýř. Dodržovat správný režim, nám říkala babička, výživový specialista i okolí. Většina žen kvůli obavám z úniku moči raději nepije, a tím zhoršuje svůj zdravotní stav.

Dalším typem inkontinence je inkontinence urgentní, při níž dochází k úniku většího množství. Zde je problém na straně svalstva močového měchýře, kvůli kterému pacient nestihne dojít na toaletu, a problém je tak závažný, že není výjimkou noční nucení na močení, následná absence spánku a deprese.

Reflexní inkontinence plyne naopak z neurologického onemocnění či poranění míchy. Velmi často k reflexní inkontinenci dochází po úrazech. Smíšená inkontinence je kombinací výše uvedených faktorů. Inkontinence však může být projevem jiné nemoci, proto není radno ji podceňovat.

Diagnóza však není definitivní a problém je možné buď úspěšně odstranit, nebo problémy minimalizovat. K psychické pohodě přispívá i správná volba absorpčních hygienických pomůcek, které problémy dokážou minimalizovat.

I přes všechny obtíže není zapotřebí se vzdát sportu či společenského života. Psychická pohoda je velice důležitá pro boj s inkontinencí, kterou lze odbourat či zmírnit Kegelovými cviky. Jedná se o metodu ze 40. let minulého století, kterou vyvinul americký gynekolog Arnold Kegel. Díky těmto cvikům dochází ke zpevnění pánevního dna, svalů v oblasti pochvy, močové trubice a také konečníku. Vždy je však nutné stav řešit s lékařem. Cviky je možné nacvičovat při močení, ale také v normálním režimu. Jde o rytmické zatínání svalstva dna pánevného a jeho postupné uvolňování. Cviky by se měly provádět cca třikrát denně v intervalu třiceti až padesáti stahů, dle závažnosti problémů. Dlouhodobé a pravidelné posilování vede k účinnému řešení problematiky.

Pokud veškeré cviky a metody selžou, je nutné se uchýlit k absorpčním pomůckám. Dříve bývaly inkontinenční pomůcky velké, nekomfortní a při odhalení vypadaly doslova jako plena. Ženy by se rozhodně neměly spoléhat na menstruační vložky, jelikož krev má jinou hustotu než moč.

Dle TZ

www.adison.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová