Bylinky

Na zimní dovolenou s bylinkami


Kategorie: Aktuality Léčivé rostliny 
08.leden 2019

Nachlazení, zánět spojivek ani bolest uší by neměly narušit dovolenou. Drobné zdravotní komplikace totiž pomohou překonat byliny. Pobyt na čerstvém vzduchu v zimě přispívá k posílení imunitního systému. Ovšem celodenní sportovní aktivita v horském středisku může způsobit i různé obtíže. V první řadě je i zde důležitá prevence. Pestrá strava, dostatek ovoce a zeleniny. Pro pitný režim je ideální zázvorový nebo mátový čaj.

Každodenním ranním rituálem na zimní dovolené je sledování počasí. Důležitá přitom není pouze samotná teplota, ale také vlhkost vzduchu. Omrzliny mohou v jistých případech vzniknout i při teplotách nad nulou. Samozřejmostí by měla být ochrana obličeje dostatečnou vrstvou krému. Nejrizikovějšími partiemi pro vznik omrzlin, ale i spálenin, jsou brada, nos a ušní boltce. Omrzliny dále nejčastěji postihují prsty nohou a rukou. Těsné oblečení a těsné boty zvyšují riziko jejich vzniku. Pokud už k poškození kůže dojde, lze použít olšovou mast. Vhodný je také rakytníkový olej. K ošetření spálenin od slunce lze použít měsíčkový a třezalkový olej, který zklidňuje a regeneruje pokožku.

Vystavení se slunci může mít neblahý vliv nejen na pleť, ale též na oči. Právě ve velkých nadmořských výškách, v kombinaci se zasněženými svahy, znamená sluneční záření pro oči největší nebezpečí. Zrak bychom proto měli po celý den chránit brýlemi. Mimořádně ostražití musíme být v případě dětí, jejichž oční čočka je k poškození náchylnější. Pokud do lidského oka UV paprsky proniknou, už po půl hodině se může dostavit zánět spojivek a rohovky. Projevuje se zarudnutím spojivek, pocity cizího tělesa v oku, bolestivostí a slzením. Ke zlepšení zánětlivého stavu napomáhá třezalka a gemmoterapeutikum z olše. K celkové regeneraci oka je také ideální gemmoterapeutikum z borůvky.

Při dovolené ve vyšších polohách, obzvláště v Alpách, je nutné počítat také se značným převýšením. V důsledku toho dochází mnohdy k zalehnutí uší. Někdy po chvíli přijde samovolné uvolnění, jindy může problém přetrvávat několik dní a přecházet v bolest. V případě zalehlých uší by mohl ulevit olej z grepových semínek. Stačí jím vytírat vnitřek ucha a boltce. Jako nápomocné se mohou ukázat rovněž třezalkové obklady přikládané na ucho. Ke zmírnění bolesti přispívá též cibulový nebo solný obklad. Při obkladech se vždy používá nahřátý šátek.

Na náhlé škrábání v krku a kašel lze použít zábal z anýzu a cibule. Dvě středně velké cibule nakrájíme, přidáme čtyři lžíce anýzu, zalijeme trochou vody a podusíme. Připravenou směs vložíme do šátku a ještě vlahou přikládáme na krk. Pomoci může i jitrocel kopinatý nebo mateřídouška obecná. Základem řešení problému je však vyřešení likvidace bakterií a virů v oblasti krku. Zde můžeme kromě grepu využít též lichořeřišnici na likvidaci streptokoků a tinktury z česneku na zlatého stafylokoka. Právě tyto bakterie totiž mohou být původci těžších zánětů. Dle TZ.

www.nadeje-byliny.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová