Byliny Ájurvédské medicíny

Zlepšení paměti přírodní cestou


Kategorie: Bylinky Ájurvédské medicíny Aktuality 
31.prosinec 2018

Přírodní ajurvédský přístup je znám léčením nespočetných onemocnění po celá století. Léčba  vychází z vyrovnávání různých tělních systémů prostřednictvím bylinné léčby. Jednou takovou jedinečnou bylinou je Brahmi, která je považována za „posilovač” mozku.

Sanskrtské slovo „Brahmi" v překladu znamená „vědomí nebo moudrost“. Název brahmi se používá k názvu dvou odlišných ájurvédských bylin – Centella asiatica a Bacopa monnier.  Obě bylinky podporují  vědomí (sattva -  esence vědomí), zlepšují mysl a činnost nervového systému.

Do určité míry lze dvojí použití jména Brahmi pochopit pomocí geografie; v jižní Indii se „ brahmi" označuje  Bacopa monnieri (Bakopa drobnolistá) a v severní Indii se brahmi nazývá Centella asiatica (Pupečník asijský). V západní Indii je Centella asiatica také známá svým singhalezským jménem „gotu kola".  Aby se věci ještě více komplikovaly, každá z těchto bylinek má dva latinské binomické názvy; Centella asiatica je synonymem pro Hydrocotyle asiatica a Bacopa monnieri je synonymem pro Herpestes monniera. Ve skutečnosti mají tyto dvě byliny velmi podobné vlastnosti což zvyšuje zmatek, který kolem nich existuje. Pro zjednodušení pojmů se používá název Centella asiatica (Pupečník asijský) jako „gotu kola" a Bacopa monnieri (Bakopa drobnoslistá) jako „bacopa."  Názvem „brahmi" se označují tedy obě byliny.

 „Bacopa“(brahmi v přírodě) je malá šťavnatá bylina s četnými větvičkami, která roste v různých výškách (od 0 metrů nad mořem až po 1500 metrů).  Přirozeně roste ve vlhké půdě, mělké vodě a v bažinách. Má malé květy, které jsou světle fialové nebo bílé barvy se čtyřmi nebo pěti okvětními lístky. Pro léčebné účely může být použita celá rostlina včetně květů. Má hořko-sladkou chuť a dodává „chladivou energii“.

„Gotu kola“ je rostlina s bílými nebo rudo-červenými kvítky, nachází se v mokřadech tropického a subtropického pásu. Stonky jsou štíhlé, plíživé stolony, zelené až červenohnědé barvy, spojující rostliny navzájem. Má dlouhé stopky, zelené, zaoblené vrcholy, které mají hladkou strukturu s palmově síťovanými žilkami.

Brahmi je terapeutická bylina běžně užívaná v ájurvédě nebo v tradiční čínské medicíně jako „posilovač paměti“ a zdravotní tonikum. Podle Dr. Sharmy, ájurvédského experta, vylepšuje dlouhodobou a krátkodobou paměť i mozkovou kapacitu. „Chladivá vlastnost“ umožňuje udržovat mysl klidnou, bez úzkosti. Podporuje zdravý spánek. Snižuje stres a úzkost tím, že snižuje hladinu hormonu kortizolu, který je znám jako hlavní stresový hormon. Pomáhá zmírnit příznaky Alzheimerovy choroby způsobené amyloidními sloučeninami v neuronech. (Biochemické látky v těchto rostlinách pomáhají při regeneraci mozkových tkání a mozkových buněk tím, že pozitivně ovlivňují hippocampus, část mozku, která je zodpovědná za inteligenci, koncentraci a paměť.)

Bacopa i  gotu kola mají stejné účinky na nervovou tkáň (majja dhatu).  Brahmi obsahuje velké množství antioxidantů, které pomáhají při odstraňování škodlivých volných radikálů. Při pravidelné konzumaci posilují imunitní systém, mohou poskytovat úlevu od artritidy, dny a jiných zánětlivých stavů. Pomáhají také při zklidnění žaludečních vředů a při léčbě syndromu dráždivého tračníku. Používají se rovněž pro regulaci hladiny cukru v krvi u diabetiků.

Nezanedbatelný je kosmetický přínos; brahmi olej je skvělý pro ošetřování suché pokožky. Jeho antioxidační složky pomáhají při omlazování pokožky hlavy, proti tvorbě lupů a podporují regeneraci zdravých vlasů. Masáž hlavy olejem z Brahmi je velmi uklidňující. Obě byliny (bacopa i gotu kola) zklidňují kůži při ekzémech.

Rostliny (gotu kola a bacopa) zklidňují a harmonizují všechny tři tělní systémy (dóši vata, pitta a kapha) lymfatický a krevní systém, nervový systém, močové ústrojí i trávicí systém. Gotu kola podporuje spíše svalové, tukové a kostní tkáně, bacopa podporuje všechny tkáně.

Kontraindikací Bacopy jsou alergie na Bacopa monnieri. Opatrnost je nutná při současném užívání blokátorů kalciového kanálu, sedativ, při antiepileptické nebo antidepresivní léčbě. Kontraindikace pro Gotu Kola jsou alergie na Centella asiatica.  Konzultace s lékařem  je nutná při užívání benzodiazepinů, barbiturátů, diuretik, hormonální substituci, vazodilatancií, antidiabetik  nebo látek snižující hladinu cholesterolu.

www.aimil.eu

Autor: MUDr. Olga Wildová