Medicína

Dotaz pro VZP – dokumentace po ukončení praxe


Kategorie: Aktuality Dotazy na VZP 
05.prosinec 2018

Co se stane se zdravotnickou dokumentací v případě, že praktický lékař skončí?

Odpovídá Mgr. Oldřich Tichý, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

Zdravotnická dokumentace pacientů praktického lékaře, který ukončí poskytování zdravotních služeb, bude předána buď jeho nástupci, nebo příslušnému správnímu orgánu (tj. krajskému úřadu). Lékař nemůže zdravotnickou dokumentaci předat pacientovi, který by ji požadoval např. s tím, že ji pak sám předá svému novému lékaři!

Nakládání se zdravotnickou dokumentací v případě zániku oprávnění k poskytování zdravotních služeb (ať už ukončením činnosti nebo v důsledku úmrtí) řeší zákon o zdravotních službách, případné skartační lhůty pak vyhláška o zdravotnické dokumentaci.

Váš praktický lékař musí informaci o ukončení své činnosti zveřejnit alespoň 60 dnů přede dnem zamýšleného ukončení, a to ve zdravotnickém zařízení na veřejně přístupném místě, popřípadě na svých internetových stránkách; zároveň také požádá příslušný správní orgán a obec, na jejímž území poskytuje zdravotní služby, o zveřejnění informace na úřední desce. Uvedeno musí být i datum, do kterého lze předložit žádost o předání zdravotnické dokumentace novému poskytovateli zdravotních služeb, kterého si pacient zvolí. Jestliže by lékař svoji praxi přímo někomu předal, bude zde rovněž uvedeno, která osoba hodlá místo něj pokračovat v poskytování zdravotních služeb. Pacient si ale může zvolit lékaře jiného (to ostatně může vždy).

Zdravotnickou dokumentaci vedenou o pacientech, kteří nepředložili žádost o předání zdravotnické dokumentace jinému poskytovateli, a její soupis předá pak dosavadní lékař lékaři, který po něm bude pokračovat v poskytování zdravotních služeb. Pokud taková osoba není (lékař odejde do důchodu a nebude za něj náhrada), předává se zdravotnická dokumentace a její soupis příslušnému správnímu orgánu.

Tento úřad pak vždy neprodleně zajistí předání zdravotnické dokumentace poskytovateli zdravotních služeb, kterého si pacient vybral, a to na základě písemné žádosti pacienta nebo zvoleného poskytovatele (ten musí ke své žádosti připojit písemné vyjádření pacienta o tom, že si ho skutečně zvolil). V žádosti se uvádí identifikační údaje zvoleného poskytovatele, jméno a příjmení pacienta, jeho rodné číslo nebo datum narození a adresa místa trvalého pobytu.

Do doby, než si pacient zvolí nového lékaře, zajišťuje příslušný správní orgán také výpisy nebo kopie zdravotnické dokumentace, a to v rozsahu potřebném pro zajištění návaznosti poskytnutí zdravotních služeb nebo je-li to nezbytné k posouzení zdravotního stavu nebo zdravotní způsobilosti (např. pro účely zaměstnání).

www.vzp.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová