Byliny Ájurvédské medicíny

Ajurvédský přístup k zdravému životu - Šatavari


Kategorie: Bylinky Ájurvédské medicíny Aktuality 
05.prosinec 2018
V přechodu z teplých do studených dní by měla být věnována zvláštní pozornost vyvažování tělesných funkcí (dóši pitty a dóši vata). Je to na prvním místě shatavari / šatavari (Asparagus racemosus), bylina, která je prospěšná pro ženy i pro muže pro zklidňující, výživné a omlazující působení na celé tělo

Shatavari - šatavari patří do řádu divokých chřestů. Její botanický název je Asparagus racemosus. Je to rostlina s jemnými, ladnými stonky a větvemi, tenkými, jehlovitými listy a jemnými květy, s hustými hlíznatými krémově zbarvenými kořeny, ve kterých se nachází její účinek. Kořeny daly bylině název: šat = "sto", avár znamená "dole", doslovný překlad je "rostlina, která má sto kořenů pod zemí."
Shatavari má i jiný význam: "Vari" se může také přeložit jako manželé, což se dá vysvětlit jako "ta, která má sílu na sto manželů," (podle legendy) což ukazuje na vyhlášenou pověst silného reprodukčního tonika.

 

Kořen shatavari ovlivňuje ženské reprodukčních orgány. Jeho účinky pronikají hluboko do reprodukční tkáně, tím podporují plodnost a ovlivňují zdraví žen. Shatavari podporuje zdravý menstruační cyklus, pomáhá při klidném přechodu do menopauzy a může pomoci matkám během těhotenství, porodu a kojení. (Těhotná nebo kojící žena by se však vždy měla poradit se svým praktickým lékařem!)

 

Účinky shatavari nejsou omezeny pouze na ženský reprodukční systém, ale jsou stejně prospěšné i pro muže. V překladu je ještě slůvko "mnohonásobně", což naznačuje její schopnost podporovat plodnost i větší produkci spermií. Působení shatavari se zvýší ve směsi bylin: ashwagandha, kapikacchu, gokshura a amalaki(amla).

 

Aimil Power of Ayurveda a Shatavari

 

Užití shatavari v pravidelném režimu je docela jednoduché. Je účinná samostatně nebo i jako součást bylinného přípravku. Lze jí užívat mletou v kapslích nebo jako samostatný prášek. Její chuť je hořká a sladká a chutná velmi dobře. Podle ájurvédského učení je více než bylinným afrodiziakem, jde  o oživení pohlavních orgánů, odkud jde síla vytvářet nový život, ale kde je také schopnost obnovit svůj vlastní život, vitalitu a harmonii těla, mysli a duše. S ohledem na schopnost shatavari oživit celou osobu má významnou roli v ajurvédské lékárně jako rasayana neboli omlazující bylina, které vyživuje, tonizuje celé tělo a tím posiluje i imunitní systém.

 

Produkty Aimil Power of Ayurveda , které obsahují šatavari:

 

Aimil NeeriEU

 

Aimil Shatavari

 

www.aimil.eu

 

Autor: MUDr. Olga Wildová