Byliny Ájurvédské medicíny

Tradiční medicíny a játra


Kategorie: Bylinky Ájurvédské medicíny Aktuality 
04.prosinec 2018

Dávná ájurvédská moudrost, Tradiční čínská medicína i moderní věda se shodují na tom, že žijeme v době chemikálií, nečistot v potravinách, enviromentálních toxinů a dalších jedů, které působí na celý organismus, převážně však na játra, která mají významnou úlohu v metabolismu cukrů, tuků (přeměna na cholesterol), bílkovin (tvorba krevních bílkovin – např. albuminu a koagulačních – srážecích faktorů). Jsou zásobárnou vitaminů (B12 ) a tvoří žluč. Mají nesmírnou detoxikační funkci - zneškodňují látky přivedené do organismu zvenčí (jedy, léky) a odbourávají také látky vznikající v těle (hormony, bilirubin). Mají významné postavení při látkové výměně a trávení. Pro jejich důležitou funkci je nutno o ně také dbát.

Játra mohou být přetížená a dosud se nemusí jednat o chorobu. Neznamenají sice bezprostřední nebezpečí, ale působí příznaky, případně zažívací problémy, které mohou snížit kvalitu života. Upozorňují, že se něco děje. Přetížení jater se objevuje dříve, než západní medicína může odhalit nějaké známky jaterní poruchy. Přetížení je "stav", který poradce tradiční čínské medicíny nebo ajurvédy může identifikovat a tím zabránit větším zdravotním problémům.

 Ajurvéda (AY) i Tradiční čínská medicína (TCM) mají pojmenovaný atribut jater: přehřátí/horká játra, je to teplo, které je zachyceno v játrech. Obě starověké medicíny se snaží vyčistit a „ochladit“ játra změnou životního stylu a pomocí bylin.

Ajurvéda vidí játra jako "horká" nebo "pittická", protože dynamická energie pitta - jedna ze tří dóš je ohnivá, reguluje a podporuje nesčetné fyziologické funkce jater.  Bohužel příliš ohnivá energie se může v játrech akumulovat a vést k fyzickým problémům. Ajurvéda popisuje symptomy způsobené přebytkem pitty, které jsou velmi podobné tomu, co se v TCM nazývá "jaterní požár": bolesti hlavy; zarudlé tváře; červené, hořící oči; akné; krvácení z nosu; a výbuchy hněvu. Ajurvéda k tomu ještě doplňuje záněty, alergie a příznaky poruchy trávení (pálení žáhy). 

Prvním krokem jsou změny v životním stylu - změna jídelníčku včetně užívání ájurvédských doplňků stravy, pravidelné cvičení, čas na relaxaci. Návody na změnu životního stylu jsou dosažitelné.

V epidemii obezity se všichni obávají vysokého indexu tělesné hmotnosti, ale vážnější je nealkoholická steatóza až steatofibróza jater, která často doprovází obezitu a vyžaduje zvýšenou pozornost (odhaduje se, že 20 až 40 procent obézní populace trpí tímto problémem). Je projevem přetížení jater. Játra jsou doslova ucpaná nestráveným tukem (triglyceridy).

Jezte kvalitní a čerstvé jídlo a jezte, jen když máte hlad. Vyhýbejte se přejídání (více zátěže jater) a nejezte rafinované potraviny. Nezapomeňte, že diety s vysokým obsahem vlákniny pomáhají udržovat vaše střeva čistá a tím napomáhají jaterní očistě. Dodržujte pitný režim a pijte čerstvé zeleninové a ovocné šťávy každý den – dokonce i místo jídla.

Minimalizujte expozici chemikáliím všeho druhu - od potravinových přísad, kosmetiky, až po žíravé čisticí prostředky. Pamatujte, že játra musí rozložit každou chemickou látku, která se dostane do těla. Neužívejte drogy ani rekreačně, a pokud požijete alkohol, tak velmi šetrně. Udělejte si čas na dýchací cvičení, relaxaci, meditaci nebo modlitby. Stres může zhoršit stav jater. (Uvědomte si, že „pittická“ energie potřebuje vypuštění.)  Najděte si pohybovou aktivitu, která uvolňuje: (jóga, chůze, nordic walkinig, tai-chi, atd.).

Řada bylin podporuje jaterní funkce, může uklidnit a vyrovnat nevyváženou funkci a přetížení jater. Některé z nich zvyšují činnost žlučníku, ostatní podporují enzymatické detoxikační procesy a některé jednoduše vyživují nebo stabilizují jaterní činnost. Uvedené bylinky jsou obecně bezpečné, ale pokud máte vážnější jaterní potíže, je lépe konzultovat jejich užívání s praktikujícím lékařem předtím, než se sami začnete léčit.

Hořké byliny jsou univerzálně uznávané k posílení trávení, způsobují reflexní sekreci žaludečních šťáv a tonizují svaly trávicího traktu. Podporují také detoxikaci tím, že přináší do jaterních procesů živiny a filtrují nečistoty z oběhu. Současně mají také antibakteriální a tepelně harmonizující vlastnosti, které podporují imunitu a rovnováhu funkcí (dóši pitta).

Očišťující byliny se používajípro účinné vyčištění jater, kdy je nutno „rozhýbat střeva“ – jinak se toxiny odstraněné z jater dostanou zpět do těla  reabsorbováním ve střevech. Podle ájurvédy se nežádoucí funkce (pitta) hromadí v tenkém střevu a očistné látky (laxativa) ho pomáhají uvolnit. Jeden z nejjemnějších postupů je užívání rozpustné vlákniny psyllium, které je bezpečné i při denním užívání po celé měsíce. Ájurvéda doporučuje také klasickou tonální triphalu pro dlouhodobou léčbu. 

Ostropestřec mariánský a měkýn latnatý se v posledních letech stávají poměrně dobře známými jaterními toniky. Řada výzkumů prokázala jejich „léčebnou“ účinnost při poškození vyvolaném chemikáliemi a při prevenci jaterní toxicity. Byliny jako takové nebo v doplňcích stravy posilují orgán. V čínském systému i v ájurvédě existuje mnoho bylin - zejména Schizandra neboli Klanopraška čínská a Prorostlík, které pomáhají chránit játra. Ájurvéda doporučuje použít směs bylin (nespoléhat pouze na jednu).

Játra mají velkou regenerační schopnost, zvláště sníží-li se jejich zátěž. Po každém jídle jsou zaplavena játra živinami, ale také potenciálními i skutečnými toxiny. Půst výborně pomáhá jejich regeneraci. Detoxikace vyžaduje energii a živiny, takže je nutné při detoxikaci pít hodně čerstvé zeleninové a ovocné šťávy a to každé tři hodiny. Pití snadno stravitelných živin v hustých šťávách dodá kalorie, aby se zabránilo úbytku svalové hmoty. Ideální je půst, který trvá pouze jeden až tři dny v klidu a osobní pohodě. Půst se nedoporučuje při tělesném nebo duševním vyčerpání.

Těhotné ženy a osoby s chronickými nemocemi (zejména diabetem a nízkou hladinou cukru v krvi) by se měly před plánovaným půstem poradit se svým lékařem. Játra jsou životně důležitý orgán. Rozhodně stojí zato o ně pečovat!.

 

Produkty Aimil Power of Ayurveda jsou:

Aimil AmlycureEU

Aimil Triphala

Odmítnutí odpovědnosti

Jediným účelem těchto článků je poskytnout informace o tradici ajurvédy. Tyto informace nejsou určeny k použití při diagnostice, léčbě nebo prevenci jakékoli nemoci. Máte-li vážné akutní nebo chronické zdravotní potíže, obraťte se na školeného zdravotnického odborníka, který dokáže plně zhodnotit vaše potřeby a účinně je řešit. Pokud hledáte lékařskou pomoc vyškoleného ájurvédského experta, zavolejte nám nebo pošlete e-mail.

 

www.aimil.eu

Autor: MUDr. Olga Wildová