Byliny Ájurvédské medicíny

Ájurvéda - pomoc při urolitiáze


Kategorie: Aktuality Bylinky Ájurvédské medicíny 
03.prosinec 2018

Urolitiáza je tvorba a přítomnost kamenů (konkrementů) v močových cestách, nejčastěji v ledvinách. (Ale i v pánvičkách ledvinných, močovodech i v močovém měchýři.)  Kameny vznikají krystalizací minerálů a odpadních produktů. Podstatou jejich vzniku je koncentrace určité látky, která vede ke krystalizaci, nízká diuréza, močová infekce, často i porucha metabolismu. Predisponujícím faktorem je nízký příjem tekutin. Kameny jsou různého složení a různé velikosti. Malý kámen, může projít téměř nepovšimnut, velký však působí krutou, akutní bolest a často může blokovat odtok moči. Ájurvéda nazývá ledvinové kameny Vrukka Ashmari (vrukka znamená ledviny a ashmari znamená kámen).

Nejběžnější a také nejčastější jsou kameny tvořené kyselinou šťavelovou, oxalátem vápenatým a fosforečnanem vápenatým (až 80 %).  Dalšími jsou kaménky xantinové, urátové a cystinové.

Příčiny vzniku jsou většinou kombinací několika nebo všech faktorů, jako jsou: nevhodná strava (vzhledem k tělesné konstituci), sedavý způsob života, dlouhodobá práce na přímém slunci nebo v horkém prostředí, nadměrná fyzická práce bez dostatečného přísunu tekutin, nadměrná konzumace alkoholických nápojů, čajů a kávy, nadměrná konzumace těžkých mastných, sladkých a těžko stravitelných potravin, nedostatečný příjem čerstvé zeleniny a potravin zásaditého charakteru, nadměrná konzumace masa, zadržování moči, dědičné faktory (porucha metabolismu).

Příznaky – nevolnost, zvracení, akutní bolesti v zádech a bocích vystřelující do močové trubice, horečka a zimnice, krev v moči, obtížné bolestivé močení a nucení na močení mohou být různé intenzity.

Ajurvédská léčba ledvinového kamene upozorňuje především na nesprávnou stravu a současný nezdravý životní styl vedoucí ke zhoršení všech tří dóš (systémů, které řídí správnou činnost organismu), což způsobuje zhoršené vylučování toxinů (Ama) z těla. Tyto toxiny putují močovými cestami a ještě více zhoršují rovnováhu „dóš“. Současně dochází ke krystalizaci toxinů s minerály a tvorbě ledvinných kamenů. Vliv na mineralizaci ledvinových kamenů má kyselejší vnitřní prostředí, které je současně spojeno s rizikem zánětů.

Ajurvédská léčba ledvinových kamenů zahrnuje použití diuretických, tonizačních, omlazujících, kameny-rozbíjecích bylin a bylin vyrovnávající pH (pozn.: Velkou roli při vzniku ledvinových/močových kamenů hraje pH moči zcela normální je pH 5,0 – 6,0). V řadě Aimil Power of Ayurveda  je to především Aimil NeeriEU, bylinný ajurvédský doplněk stravy. Z rostlinného složení je nutno důrazně upozornit na Smuteň hořkou (Phyllanthus amarus), která je přezdívaná jako rozbíječ kamenů, přispívá k normální činnosti ledvin a k pH rovnováze a Čekanku obecnou (Cichorium intybus), přispívající k vylučování a k pročišťování těla. Většina léčebných procesů v Ájurvédě začíná právě pročištěním těla.  Doporučuje se Panchakarma, což je velmi účinný prostředek k vnitřnímu čištění těla.

Další doporučená dietní opatření spočívají v omezení pití čaje, kávy, alkoholu, ledových nápojů, nekonzumovat okurky, ryby, drůbež, maso, špenát, ani čokoládu (kyselé, těžké a instantní potraviny).

Dodržovat pravidelně pitný režim (cca 2 litry vody denně - na jeden kg hmotnosti 0,03l, tedy pro 60 kg 0,03 = 1,8 litrů vody). Přidat do jídelníčku fazole, zázvor a hnědou nebo předvařenou rýži. Pravidelné vyprazdňování moči. Stolici ani moč nezadržovat!!

Odmítnutí odpovědnosti Jediným účelem tohoto článku je poskytnout informace o tradici a o technikách Ajurvédy. Tyto informace nejsou určeny k použití při diagnostice, léčbě nebo prevenci jakékoli nemoci. Máte-li vážné akutní nebo chronické zdravotní potíže, obraťte se na školeného zdravotnického odborníka, který dokáže plně zhodnotit vaše potřeby a účinně je řešit. Pokud hledáte pomoc vyškoleného Ajurvédského experta, zavolejte nám nebo nám pošlete e-mail.

Team Aimil Pharmaceuticals EU
www.aimil.eu

Autor: MUDr. Olga Wildová