Byliny Ájurvédské medicíny

Amalaki (Amla) - rostlinný spojenec:


Kategorie: Bylinky Ájurvédské medicíny Aktuality 
28.listopad 2018

Amla někdy také nazývaná Amlaki je sattvický, všestranný, omlazující a skvělý plod vhodný pro všechny změny počasí i pro každého jedince. Je tak dokonalým plodem, že by měl být součástí každodenních činností všech lidí, zvláště v období změn sezon i počasí. Na náhlé přechody je potřeba rychle reagovat zařazením zklidňující Amly - obdivuhodného ovoce, které má schopnost uklidnit a harmonizovat tělesnou činnost a přinášet rovnováhu do celého organismu. Kdo amlu zná, zná i její působení, pokud se s ní teprve seznamuje, stane se pravděpodobně jejím celoživotním spojencem.

Strom Amlaki roste po celém indickém subkontinentu. Tyto poněkud malé stromy (ve srovnání s obřími bibhitaki a vysokými stromy neem) rostou divoce v celé krajině, ale i v sadech. Stromy jsou štíhlé a půvabné se vzdušnými listy jako z peří a živými zelenými, malými, kulatými a překvapivě tvrdými plody. Ochutnání ovoce je překvapením (amla v překladu znamená kyselý) -  plod je neuvěřitelně kyselý!

Charaka Samhita, starobylý sanskrtský text, mluví o amla poněkud poeticky. Amla má vazbu na dlouhověkost: "Ovoce amla by se mělo sbírat za světla měsíce v úplňku při současné recitaci "Om", když jej potom budete konzumovat, budete žít ve zdraví a v mládí po tolik tisíc let, kolik jich sníte."

Spojení Amla s dlouhověkostí proniká ajurvédskými spisy na mnoha místech. Amla je uznávána jako omlazující pro celý systém, což je životně důležitá koncepce v ájurvédě. Obsahuje vysoké množství vitaminu C – což potvrzuje řada studií - 10 až 20krát více vitamínu C než je v pomeranči. Z tohoto dúvodu je velmi prospěšná pro posílení imunitního systému. Je také jemně detoxikační.

Amla je sattvický plod a zvyšuje ojas. Dle ájurvédy je sattva princip, který dává světlo, jasnost vnímání, inteligenci, rovnováhu, dokonce vhled a moudrost. Ojas je přímo spojen s imunitním systémem. Více ojas znamená zdravější imunitní systém a znamená také větší sílu, vitalitu, radost ze života. Pomáhá podporovat správnou mikrocirkulaci, vyživuje a podporuje srdeční činnost, udržuje hladinu cukru v krvi a prospívá i očím!

Dlouhá historie používání Amlaki znamená, že existuje mnoho způsobů, jak zařadit amla do každodenního života. Zde jsou pouze tři z nejznámějších použití: Amla, Triphala - detoxikační směs a Chyavanprash -  z ajurvédských bylinných džemů pro podporu imunitního systému, základem je plod amla.

V tisíce let starých Ajurvédských textech je Amla popisována jako jemná a přesto velmi účinná podpora celkového zdraví.

 www.aimla.eu

Autor: MUDr. Olga Wildová