Dotazy na VZP

Dotaz pro VZP –antiembolické punčochy


Kategorie: Aktuality Dotazy na VZP 
28.listopad 2018

V nemocnici mi před operací kýly řekli, že si mám ještě dojít k praktickému lékaři, aby mi kvůli operaci předepsal kompresivní punčochy, a ty si mám přinést. Je tento postup v pořádku? Odpovídá Mgr. Oldřich Tichý, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

Uvedený postup není správný. Pokud je třeba pacienta chránit před rizikem trombembolické nemoci (TEN) v souvislosti s prováděnou operací, má dostat přímo v daném zdravotnickém zařízení před operací antiembolické punčochy. V některých případech se také místo toho pacientovi před operací dělá bandáž nohou kompresivními obinadly.

Antiembolické punčochy nejsou hrazeny na poukaz. Jsou ale plně hrazeny z veřejného zdravotního pojištění v rámci hospitalizace – nemocnice je mají započítány do ceny ošetřovacího dne (OD) jako přímo spotřebovaný zdravotnický materiál. Pacient je tedy má dostat na místě a bezplatně. Do ceny OD je stejně tak případně zahrnuta cena kompresivních obinadel užitých k bandáži.

To, co může praktický lékař předepsat pacientovi na poukaz, jsou kompresní punčochy II. kompresní třídy (silnější už předepisují specialisté), předepsat je ovšem má jen u varixů s projevy chronické žilní nedostatečnosti II. st., po operaci a skleroterapii, dále při trombóze, flebitidě a smíšených otocích a také při lymfedému bez ložiskové fibrotizace podkoží. Nemůže je tedy předepsat místo antiembolických punčoch, které se užívají pro prevenci vzniku trombózy při/po operaci u imobilních pacientů a pro krátkodobou kompresi k povzbuzení žilní cirkulace u ležících pacientů.

www,vzp.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová