AIDS

Přibylo 455 klientů s HIV


Kategorie: Aktuality AIDS 
28.listopad 2018

Za uplynulých pět let přibylo 455 pacientů, u nichž lékaři vykázali Všeobecné zdravotní pojišťovně diagnózu HIV. Na tomto nárůstu se z více než 96 % podíleli muži. Těch ve sledovaném období přibylo 440, zatímco žen pouze 15. Ještě rychleji než počet nemocných rostly náklady, které nejsilnější zdravotní pojišťovna vynakládá na péči o ně. Souvisí to zejména s tím, jak neustále přicházejí účinnější léky, které ovšem také stojí více peněz. Aktuální data o nakažených HIV zveřejňuje pojišťovna při příležitosti Světového dne boje proti AIDS, který připadá na 1. prosince.

V minulém roce 2017 stála péče o klienty VZP, u nichž lékaři vykázali nákazu HIV, více než 376 milionů korun. To je v průměru přes 218 tisíc korun na jednoho nemocného. O pět let dříve, tedy v roce 2013, to bylo méně než 214 milionů, tzn. zhruba 168 tisíc korun na pacienta. Pro srovnání – v průměru vydává VZP na péči o jednoho svého běžného klienta necelých 30 tisíc korun.

Nejvíce pacientů nakažených virem HIV je dlouhodobě v Praze, ve středních Čechách a v Jihomoravském a Ústeckém kraji. Infekce HIV a nemoc AIDS se neustále šíří i přesto, že riziko lze snížit na naprosté minimum „nerizikovým“ chováním. Potřebné informace najdete např. na webových stránkách Národního programu boje proti AIDS v České republice a České společnosti AIDS pomoc.

Pokud máte obavy a nejste si jisti, zda jste se nemohli nakazit, nechte si udělat příslušné diagnostické vyšetření. Protilátky proti HIV se však vytvářejí zpravidla 2–5 týdnů po nákaze, takže pokud má být výsledek testu skutečně spolehlivý, pak musí uplynout 2–3 měsíce od rizikového chování. O vyšetření byste měli požádat svého ošetřujícího lékaře, Můžete však absolvovat odběr krve i v některé AIDS poradně nebo zdravotním ústavu. Výsledek testu budete znát nejpozději do 14 dnů. Dle TZ

 

www.vzp.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová