Medicína

Co je to Ájurvéda?


Kategorie: Bylinky Ájurvédské medicíny Aktuality 
06.listopad 2018

 Ájurvéda (v dévanágarí आयुर्वेद), je sanskrtské slovo a znamená vědění o životě. Je to systém tradičního indického lékařství praktikovaný i v jiných zemích, včetně České republiky, jako systém alternativní a komplementární medicíny. Nejstarší literatura o ájurvédě pochází již z védského období v Indii. Nejvlivnější díla jsou Sušruta samhitá a Čaraka samhitá, která ovlivňují tradiční lékařství i v tomto období.

Tisíce let předtím než současná, moderní medicína poskytla vědecké důkazy o spojení mysli a těla, mudrci z Indie postupně popsali celostní systém - ájurvédu, která je i nadále jedním z nejsilnějších zdravotních systémů.  Je to věda o životě (Ayur = život, Veda = věda nebo vědění). Nabízí moudrosti a znalosti o těle a vědomí, aby lidé mohli zůstat dlouho živí, zdraví a uvědomili si svůj lidský potenciál. Ájurvéda je léčebný systém a nauka o zákonitostech života (ájus = život). Světovou zdravotnickou organizací (WHO) je uznána za účinný medicínský systém.

 Ájurvédští praktičtí lékaři používají ájurvédské bylinné preparáty a ájurvédské léčebné metody při lehkých onemocněních a chorobách. V západním světě se ájurvéda stala alternativním léčebným způsobem v zemích, kde její léčebné metody byly patentovány a duševní vlastnická práva legalizována jak západními, tak i indickými institucemi. Také ve Spojených státech je ájurvéda považována za komplementární a alternativní lékařství, přičemž některé její způsoby, jako bylinkářství, masírování a jóga platí za samostatná odvětví. (Zdroj Wikipedie).

V prestižním lékařském časopise The Journal of the American Medical Association byla v květnu roku 2008 publikována recenze knihy o Ájurvédě - tradiční indické medicíně, ve které autor zdůrazňuje "biopsychoduchovní" (biopsychospiritual) aspekty a srovnává ájurvédu dokonce s moderní psychiatrií.

Komplexní zdraví závisí na rozvíjení našeho vědomí a těla, a hlavně na jejich vzájemné harmonii a rovnováze. Tento proces není tak složitý, jak vypadá. Například meditace pomáhá k přirozené léčbě těla, vzhledem k tomu, že mysl a tělo jsou neoddělitelné. V mediačním stavu s klidným, pomalým tempem srdce a dechem, tělo snižuje tvorbu stresových hormonů, jako je kortizol a adrenalin, a naopak podněcuje produkci neurotransmiterů (včetně serotoninu, dopaminu, oxytocinu a endorfinu), které zvyšují pohodu. Meditace je jen jedním z nejmocnějších nástrojů, které dávní ajurvédští lékaři předepisovali pro dosažení rovnováhy a pro léčení mysli a těla.

Ajurvéda nabízí mnoho dalších postupů pro rozšíření sebereflexe a kultivování vrozeného stavu rovnováhy. Je to přírodní síla, která mimo jiné využívá léčivé síly barev, vůní, květů, plodů, lodyh, listů, kůry, kořenů a oddenků bylin a rostlin. Na příklad Power of Ayurveda využívá veškeré sepsané moudrosti při sestavování a při výrobě svých doplňků stravy. Všechny Ajurvédské doplňky jsou čistě přírodní vhodné i pro vegany.

Její filozofií je také strava. Pestrá, čerstvá, kvalitní s vhodnou, pomalou a soustředěnou konzumací a doporučením jíst v klidu tehdy, dostaví-li se pocit hladu a ve vhodném prostředí.

Ajurvéda je bohatý a klidný spánek, žití v souladu s přírodou, se svou myslí a tělem. Důležité je cvičení - jakékoliv cvičení, (jóga, tai-chi, quigong, posilovna, běh, svižná chůze, …) To, které je  vhodné, dá radost z pohybu, který je neoddělitelnou součástí života. Filozofie ájurvédy doporučuje každodenní (pravidelnou) olejovou masáž s herbalizovaným olejem, (lze vyhledat profesionální ajurvédskou masáž), která pomáhá při detoxikaci celého těla.

Ajurvéda je „Take it easy“ volně řečeno: „zkuste to jednoduše“. Ajurvédský přístup je více zaměřen na vyrovnání se s nekonečnou organizační silou přírody než na to, aby se snažil přinutit věci jít vaší cestou. Tento princip je zakotven v zákoně nejmenšího úsilí. Když pozorujete přírodu, uvidíte, že tráva se nesnaží růst; prostě roste. Ptáci se nesnaží létat; prostě létají. Květy se nesnaží kvést; prostě kvetou. Příroda funguje bez námahy, bez strachu a spontánně. Promyslete tento přístup přírody a buďte zdraví.

 www.aimil.eu/blog

Autor: MUDr. Olga Wildová