Medicína

Kolik stojí pojišťovny ročně léčba lupénky


Kategorie: Aktuality 
29.říjen 2018

Začervenalá šupinatá ložiska – to jsou známé vnější projevy lupénky. Mohou se objevit na kůži, ve vlasech, poškozeny mohou být i nehty. Následovat může postižení kloubů, srdce nebo cukrovka. Délka života u mužů s lupénkou je o 3,5 roku kratší, u žen o 4,4 roku kratší než u zdravých lidí. Lupénka už dnes však nemusí být neřešitelným problémem. Ačkoliv choroba není vyléčitelná, existují způsoby léčby, které dokážou účinně tlumit příznaky této nemoci a umožní tak pacientovi zapojit se do všech činností, kterým se kvůli své nemoci dříve vyhýbal.

Největší tuzemská zdravotní pojišťovna VZP evidovala v loňském roce kolem 50 tisíc klientů, kteří se s touto diagnózou léčili. Celkový počet lidí, kteří v Česku lupénkou trpí, však někteří odborníci odhadují až šestkrát vyšší. Kromě dědičných dispozic může být spouštěčem nemoci např. stres, prodělané infekční onemocnění, nebo i některé léky.

K lokální léčbě lupénky se používají různé masti nebo krémy a také fototerapie, která spočívá v působení ultrafialového záření. Kromě toho existují léčivé přípravky, které působí na organismus celkově a podávají se např. ve formě tablet, injekcí či infuzí. Jde buď o klasickou systémovou terapii, nebo biologickou léčbu. Ta se doporučuje zejména u závažných forem lupénky, u nichž klasická terapie selhává. Biologická léčba je v současnosti považována za nejvyspělejší způsob terapie a je také nejdražší.

VZP proto vydává za léčbu lupénky stále více peněz. Zatímco v roce 2015 to bylo celkem 421 milionů, loni již zaplatila 534 milionů korun. Zhruba polovina této částky šla právě na biologickou léčbu. Tu klienti VZP využívají stále více. Za poslední tři roky tak náklady na léčbu lupénky vzrostly při přibližně stejném počtu pacientů o více než čtvrtinu.

Také Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) vydala loni na léčbu pacientů s tímto onemocněním téměř 93 milionů korun. „V roce 2017 jsme evidovali 9 656 pacientů s lupénkou. Za jejich léčbu jsme vynaložili téměř 93 milionů korun. Z toho bezmála 62 milionů korun směřovalo na biologickou léčbu, která dokáže projevy lupénky utlumit a pacienta navrátit do kvalitního života. Biologickou léčbu ČPZP loni uhradila 260 pacientům, zatímco například v roce 2014 to bylo 165 pacientů,“ uvedla tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová. Léčba jednoho pacienta s těžkými stavy lupénky tak třetí nejsilnější zdravotní pojišťovnu v ČR stála v loňském roce v průměru více než 237 tisíc korun.

Biologická léčba není vhodná pro všechny nemocné – pro každého pacienta může být optimální jiná terapie. Závisí to nejen na formě a závažnosti onemocnění, jeho předchozí léčbě a průběhu, ale i na přítomnosti jiných souběžných nemocí a dalších faktorech. Pacient by proto měl vyhledat odborného lékaře – dermatologa, který jeho situaci důkladně posoudí a navrhne mu optimální řešení.

Dle TZ

www.vzp.cz
www.cpzp.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová