Žena a zdraví

Osteoporóza ohrožuje ženy i muže - průzkum


Kategorie: Jak o sebe pečovat? Aktuality 
22.říjen 2018

Osteoporóza je dobře známá metabolická kostní choroba, která se projevuje řídnutím kostní tkáně. Jak vyplývá z aktuálního průzkumu, povědomí o osteoporóze má 9 z 10 žen starších 45 let. Ty jsou nemocí také nejvíce ohroženy. Přestože se osteoporózou cítí být ohroženy téměř 2/3 žen z cílové skupiny a každá druhá má zvýšené obavy ze zlomeniny v důsledku osteoporózy, vyšetření absolvovala během posledních pěti let jen čtvrtina z nich (26 %). Význam prevence tohoto závažného a rozšířeného onemocnění akcentuje každý rok Světový den osteoporózy, který připadl v letošním roce 2018 na 20. října.

Je ovšem potřeba zdůraznit, že procento žen, které již na vyšetření byly nebo užívají přípravky na podporu kostí, roste. Častěji se jedná o ženy starší 65 let, spíše s vyšším vzděláním či ženy, které znají někoho, kdo vlivem tohoto onemocnění prodělal zlomeninu. Přesto je ale stále většina těch, které na vyšetření nebyly, ani se neléčí. Celkem 40 % žen nad 45 let užívá nějaké přípravky na podporu kostí, ale jen 19 % je užívá pravidelně.

Pro doplnění nedostatku vápníku ve stravě lze využít i volně prodejné léčivé přípravky, které zajišťují dostatečný přísun vápníku, vitamínu D a pěti důležitých kostních minerálů (hořčík, zinek, měď, mangan a bor. Tyto navíc neobsahují laktózu, jsou tedy vhodnou alternativou pro všechny, kteří trpí intolerancí na mléčný cukr.

Dle průzkumu agentury FOCUS Marketing & Social Research., který iniciovala společnost Pfizer, v průběhu roku 2018 bylo dotázáno na reprezentativním vzorku více než 500 českých žen ve věku nad 45 let.

Z důvodu obav před zlomeninami uvádí pravidelný pohyb (alespoň 1x týdně) jako jedno z dodržovaných preventivních opatření méně než polovina žen starších 45 let. Častější prevencí je pak každodenní konzumace stravy bohaté na vápník (61 %), stravy bohaté na zeleninu a ovoce (55 %), stravy bohaté na bílkoviny (52 %). Menšina pak obohacuje svůj jídelníček o vitamín D a další minerální látky (47 %). Ještě méně se daří udržovat vhodnou tělesnou hmotnost (38 %).

Při onemocnění osteoporózou dochází k úbytku vápníku a jiných minerálů, a tedy k řídnutí kostí. V České republice trpí tímto onemocněním 16,4 % obyvatel nad 55 let, přičemž častěji postihuje ženy. Nemoc se velmi často poměrně dlouho vůbec neprojevuje, a proto se jí také někdy říká „tichá nemoc“. Diagnóza je tak často stanovena až při náhodném RTG vyšetření, nebo po náhlé zlomenině. Správná diagnostika je přitom poměrně jednoduchá.

 „Denzitometrické vyšetření je bezbolestné a trvá zhruba 10 minut. Je velmi přesné, v současné době dokážeme díky měření odhalit i zcela nepatrný úbytek kostní hmoty,“ říká MUDr. Barbora Hanychová z Diagnostického centra Olšanská na Praze 3.

Ročně dojde v ČR k 31 000 osteoporotickým zlomeninám a osteoporóza je příčinou 90 % všech zlomenin krčku kosti stehenní. Vysoký výskyt osteoporotických zlomenin dokládají také závěry průzkumu, kdy více než pětina (21 %) žen starších 45 let uvádí, že osobně znají někoho, kdo tento typ zlomeniny utrpěl.

Příčiny vzniku osteoporózy mohou být různé. Riziko roste s věkem, nastupující menopauzou, nedostatkem vápníku, vitamínu D a dalších minerálů ve výživě, nedostatkem pohybu, sedavým způsobem života, ale také kouřením či užíváním některých léků. Prevencí osteoporózy je jednoznačně dostatek pohybu a dostatečný příjem vápníku a vitamínu D, díky pestré stravě, případně doplňovaný příslušnými léky, které obsahují optimální poměr všech látek tak, jak je kosti potřebují.

Prevence a včasné vyšetření je tak klíčové zejména pak s přibývajícím věkem či při zvýšených rizicích vzniku nemoci. Včasná diagnóza je totiž nesmírně důležitá pro následnou léčbu. Dle TZ.

www.omnimedia.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová