Terapie a prevence chřipky

Projekt Přežil jsem chřipku


Kategorie: Terapie a prevence chřipky Aktuality 
19.říjen 2018

První říjnový den bývá každoročně věnován babičkám a dědečkům a poukazuje na překážky, se kterými se senioři musejí potýkat. Jednou z nich je i onemocnění chřipkou. Ta pro dříve narozené představuje značné zdravotní riziko, proto pod záštitou Rady seniorů ČR probíhá kampaň, která tuto ohroženou skupinu informuje o rizicích onemocnění a důležitosti očkování proti němu.

Projekt „Přežil jsem chřipku“ upozorňuje na nebezpečné následky tohoto onemocnění u jedné z nejohroženějších skupin – seniorů a lidí nad 60 let. Chřipka ročně postihne asi 10–15 % procent populace. Záludnost této globálně rozšířené nemoci spočívá v možných komplikacích, při kterých i při včasné intenzivní péči dochází k úmrtí u třetiny až poloviny pacientů, a to především seniorů. „Touto kampaní chceme upozornit na vážné důsledky chřipky a vyzvat nejohroženější skupiny k prevenci ve formě očkování,“ říká Dr. Zdeněk Pernes, předseda Rady seniorů ČR.

V České republice má chřipka každoročně na svědomí statisíce nemocných a v průměru až ve dvou tisících případů je jejím následkem smrt. Nejohroženější skupinou jsou malé děti, chronicky nemocní lidé a senioři. Nejúčinnější prevencí chřipky a jejích případných závažných komplikací je očkování.

Součástí projektu je událost pro veřejnost, příběhová část a edukační videa. V první říjnový den byly jako symbol boje proti chřipce rozdávány vitamíny nabité pomeranče a zároveň probíhala volná edukace o samotném očkování proti chřipce. Nejvhodnějším obdobím pro vakcinaci je podzim - od října do listopadu.

 Na trhu existuje několik typů, mezi doporučované patří čtyřvalentní vakcína Vaxigrip Tetra, která umožňuje poskytnout širší ochranu proti virům chřipky. Vážné následky chřipky pak vykreslí příběhy dvou seniorů, kteří kvůli onemocnění museli podstoupit hospitalizaci v nemocnici. Edukační videa s  docentem Rastislavem Maďarem budou umístěna na stránkách Rady seniorů a budou celou problematiku vysvětlovat a zároveň sloužit jako návod, jak se chřipce nejlépe bránit. Dle TZ

www.stance.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová