Očkování

Vakcína proti chřipce je v ČR dostupná


Kategorie: Očkování Aktuality 
19.říjen 2018

 Největší dovozce vakcín proti chřipce v České republice, Sanofi Pasteur, letos již do Česka přivezl více než 400 tisíc vakcín Vaxigrip Tetra. Všichni zájemci o očkování tak mohou zůstat v klidu. Obavy, že se na ně nedostane, nejsou nyní na místě. Počet vakcín se každý rok přizpůsobuje průměrnému zájmu v populaci. Každý, kdo se chce letos nechat očkovat, může tak učinit u svého praktického lékaře zhruba až do konce prosince. Času je tedy dost, samotné objednání na očkování proti chřipce by mělo probíhat již nyní.

V posledních dnech se v ČR objevily informace, že letos nebude dostatek vakcín proti chřipce. Tyto zprávy jsou však nepřesné. Od poloviny září a během října společnost Sanofi Pasteur postupně dodává do České republiky vakcínu proti chřipce Vaxigrip Tetra. Doposud bylo přivezeno již více než 400 tisíc dávek, z toho druhá dodávka ve výši 150 tisíc dávek vakcín proběhla od 1. 10. 2018. Třetí dodávka rovněž ve výši 150 tisíc dávek pak byla realizována 3. 10. 2018. Vakcíny již byly dány do distribuce.

„Znamená to, že současné potřeby, které se stanovují  z průměrného zájmu populace o očkování, by měly být pokryty. V případě zvýšeného zájmu jsme připraveni okamžitě zajistit takové množství, které plně uspokojí všechny zájemce o očkování a potřeby lékařů,“ uklidňuje veřejnost Libor Kytýr, mluvčí společnosti Sanofi.

Proočkovanost populace v Českérepublice je velmi nízká. Pohybuje se na hranici 5 – 6 %, což je výrazně pod doporučením Světové zdravotnické organizace (WHO). Od loňského roku je na českém trhu dostupná čtyřvalentní vakcína Vaxigrip Tetra. Účinkuje proti čtyřem kmenům chřipky a poskytuje tak širší ochranu ve srovnání s původními třívalentními vakcínami a lépe odpovídá současné epidemiologii chřipky.

Očkování proti chřipce je možné u praktického lékaře nebo v očkovacím centru až do začátku chřipkové epidemie, tedy většinou až do konce kalendářního roku. Dle TZ.

www.emd-pr.cz

www.sanofi.com

Autor: MUDr. Olga Wildová