Nemoc a zdraví

Chřipka a pneumokoková onemocnění ohrožují seniory


Kategorie: Očkování Chřipka Terapie a prevence chřipky Aktuality 
17.říjen 2018

S podzimním a zimním časem pravidelně přichází i období zvýšeného počtu onemocnění akutních respiračních onemocnění, chřipek a následně také pneumokokových infekcí. V loňském roce bylo v České republice více než tisíc případů onemocnění chřipkou s velmi těžkým průběhem, z toho zhruba 300 hlášených úmrtí. V průběhu chřipky může dojít, obzvláště u starších a oslabených jedinců, k sekundární infekci bakterií Streptococcus pneumoniae, která může u oslabených jedinců vyvolat zápal plic či ještě závažnější invazivní onemocnění. V loňském roce onemocnělo na invazivní pneumokokovou infekci  444 osob, 79 z nich zemřelo. Nejpočetnější skupinou byli senioři ve věku od 65 let, kterých onemocnělo celkem 238, 45 z nich nemoci podlehlo.

Těmto infekcím lze přitom předejít očkováním. Vakcíny (proti chřipce i proti pneumokokům) jsou pro lidi starší 65 let zcela hrazeny zdravotními pojišťovnami a očkování lze aplikovat současně při jedné návštěvě lékaře. Přesto je proočkovanost proti oběma onemocněním v České republice velmi nízká, proti chřipce je více jak desetkrát nižší oproti doporučení Světové zdravotnické organizace.

Chřipka je relativně závažné onemocnění probíhající v epidemiích. Ročně chřipkou onemocní přibližně 10 až 15 % populace všech věkových kategorií. Nejvyšší výskyt chřipky je u školáků a u dospívajících, maximum počtu úmrtí pak mezi seniory. Typickým obdobím chřipkových epidemií je začátek kalendářního roku, epidemie obvykle trvá 4 až 8 týdnů. Nekomplikovaná chřipka trvá přibližně jeden týden, často však může dojít ke komplikacím vyvolaným tzv. primární nebo sekundární bakteriální infekcí, jak upozornila v říjnu 2018 na TK v Praze MUDr. Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce. A tato komplikace také může být fatální.

Podle praktického lékaře, MUDr. Igora Karena, roste u chřipky riziko následného zápalu plic vyvolaného pneumokoky přibližně stokrát. Pneumokokové infekce způsobeny bakterií Streptococcus pneumoniae patří k nejčastějším bakteriálním infekcím u dětí do dvou let a starších lidí. Přenášejí se kapénkovou infekcí. Osidlují oblast nosohltanu. Někteří jedinci mohou bakterii pouze přenášet, aniž by u nich onemocnění propuklo. Pokud však pneumokoky proniknou z nosohltanu do jiných míst v těle, mohou způsobit závažná onemocnění jako je meningitida, pneumonie nebo sepse. Onemocnění mohou být smrtelná, nebo mohou zanechat trvalé následky. Z hlediska zdroje nákazy a přenosu infekce mohou být významným rizikovým faktorem (nosičem) děti

K rizikovým skupinám kromě seniorů patří lidé s chronickým kardiovaskulárním nebo respiračním onemocněním (CHOPN – chronická obstrukční plicní nemoc a astma), nádorovým onemocněním, kouřící a nadměrně konzumující alkohol a lidé žijící dlouhodobě ve zdravotnickém zařízení nebo v domově pro seniory.

 

Dle TZ

www.bulovka.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová