Medicína

VZP celiakům dala v současnosti víc peněz než dříve


Kategorie: Aktuality 
11.říjen 2018

U lidí, kteří celiakií trpí, způsobuje lepek rozvoj autoimunitního zánětu sliznice tenkého střeva, který vede k dalším zdravotním obtížím. Nemocní musejí ze své stravy vyřadit všechny potraviny, které lepek obsahují. Ten se vyskytuje v pšenici, žitu, ječmenu a ovsu. Běžné suroviny, jako je třeba pšeničná mouka a všechny potraviny z ní vyrobené, musejí celiaci nahrazovat jinými, bezlepkovými, což je finančně náročné. Největší zátěž pak představuje nákup bezlepkových potravin pro tu část populace, která ještě není ekonomicky soběstačná. Proto se VZP rozhodla dlouhodobě podporovat právě svoje nejmladší klienty.

Za první pololetí letošního roku vyplatila Všeobecná zdravotní pojišťovna svým klientům s celiakií na příspěvcích víc peněz než za celý rok 2013. Výše příspěvku pro jednotlivce se přitom za tu dobu nezměnila. Potvrzuje se tak trend, že celiaci kvůli suverénně nejlepší nabídce benefitů přecházejí k VZP od jiných pojišťoven. Celkem už letos na nákup bezlepkových potravin dostali více než 15 milionů korun. Pokud stejný zájem o příspěvky projeví i ve druhém pololetí, překoná celková částka vyplacená za jeden rok celiakům poprvé hranici 30 milionů korun.

Benefit je určen pro děti a studenty do 26 let věku a může dosáhnout až 6 tisíc korun ročně. Žádná jiná zdravotní pojišťovna ho nevyplácí v takové výši. Tato informace se v uplynulých letech v komunitě lidí trpících celiakií rychle rozkřikla a mnozí rodiče malých celiaků kvůli tomu přehlásili své děti právě k VZP.

Vše přitom začalo vcelku nenápadně už v roce 2008. Když tehdy začala VZP na bezlepkovou dietu přispívat, mohli její klienti získat nanejvýš 600 korun. Částka ale postupně narůstala a v roce 2013 se ustálila na současných šesti tisících. S tím, jak narůstala výše příspěvku, rostl i zájem o jeho vyplacení. V důsledku toho také rok od roku dramaticky narůstá částka, kterou VZP za tento benefit vydává. Doposud nejvíce to bylo v loňském roce, kdy konečná suma činila 28,2 milionu korun.

Příspěvek vyplácí VZP svým klientům pololetně. Žadatel musí předložit doklady o nákupu bezlepkových potravin a lékařské potvrzení o celiakii. Více o podmínkách čerpání naleznou zájemci na stránkách Klubu pevného zdraví.

Celkem loni vykázali lékaři diagnózu celiakie u 10 754 klientů VZP. O rok dříve jich bylo 10 328 a v roce 2015 dokonce jen 9 641. Jen za uvedené tři roky jde tedy o nárůst o 11,5 %. Dle TZ.

www.vzp.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová