Dotazy na VZP

Dotaz pro VZP – předčasný důchod


Kategorie: Aktuality Dotazy na VZP 
03.říjen 2018

Na konci loňského roku jsem odešel do předčasného důchodu a teď se mi naskytla možnost si přivydělávat na částečný úvazek. Jaký by to mělo pro mě dopad ohledně platby pojistného na zdravotní pojištění, když ho za mě platí stát? Odpovídá Mgr. Oldřich Tichý, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

Souběžně s pobíráním předčasného starobního důchodu si můžete až do dosažení důchodového věku vydělávat jen tak, aby váš výdělek nezakládal účast na důchodovém pojištění. To znamená, že nemůžete mít zaměstnání na normální pracovní smlouvu (ani na částečný úvazek, ani na dobu určitou), a to bez ohledu na výši příjmu. Pokud byste nastoupil do zaměstnání, kde výdělek zakládá účast na důchodovém pojištění, je nezbytné výplatu předčasného starobního důchodu přerušit. Musel byste zaměstnání oznámit České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) a ta výplatu dočasně zastaví; po ukončení zaměstnání nebo po dosažení důchodového věku si člověk musí o obnovení výplaty důchodu znovu požádat. A zároveň platí povinnost oznámit tyto skutečnosti zdravotní pojišťovně, protože jsou rozhodné pro nárok či naopak zánik nároku na platbu pojistného státem.

Můžete ale pracovat na dohodu o provedení práce s výdělkem do 10 tisíc korun nebo na dohodu o pracovní činnosti s příjmem menším než 2 500 korun za měsíc. Práce na dohodu nad uvedené limity je už posuzována jako běžné zaměstnání. Co se týká zdravotního pojištění, u „podlimitních dohod“ neplatíte, resp. váš zaměstnavatel neplatí pojistné – platí ho za vás jen stát jako za příjemce důchodu.

Při pobírání předčasného důchodu je možno také podnikat, ale opět jen s tak malými příjmy, které nezakládají účast na důchodovém pojištění. Za rok 2018 to je do 71 950 korun za rok. Předčasný důchod je přitom důvodem pro to, aby samostatná výdělečná činnost byla brána jako činnost "vedlejší", nikoli jako hlavní, kde je plátcem důchodového pojištění každý bez ohledu na výši příjmu. Ohledně zdravotního pojištění souběh platby státu a samostatné výdělečné činnosti znamená, že taková OSVČ není povinna dodržet minimální vyměřovací základ, musí ale platit zálohy na pojistné (kromě prvního roku činnosti).

V době pobírání řádné starobní penze je už souběžná výdělečná činnost možná bez omezení a plátcem pojistného na zdravotní pojištění je stát i sám důchodce, a to jako zaměstnanec prostřednictvím zaměstnavatele, nebo sám jako OSVČ. Souběh se státní platbou zde znamená, že se na dotyčného zaměstnance nebo podnikatele nevztahuje povinnost dodržet minimální vyměřovací základ; jako OSVČ však musí platit zálohy na pojistné.

Můžeme doplnit, že na rozdíl od předčasného důchodu je u předdůchodu možno si libovolně přivydělávat, ať už v zaměstnání nebo podnikáním. Co se týká zdravotního pojištění, je situace stejná jako v předchozím případě a plátcem pojistného je stát i sám "předdůchodce".

www.vzp.cz

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová