Medicína

Nová Centra duševního zdraví


Kategorie: Aktuality 
25.září 2018

Centra duševního zdraví (CDZ) poskytují služby založené převážně na terénní práci multidisciplinárního zdravotně-sociálního týmu. Představují nový prvek v systému péče o lidi s duševním onemocněním a stávají se jedním z pilířů reformy psychiatrické péče v ČR. 

Odborní pracovníci tráví nejméně polovinu času v přirozeném prostředí lidí s duševním onemocněním. Cílem je, aby pacienti díky této formě ošetření nemuseli býti vždy hospitalizováni, mohli při léčbě být doma a zůstali aktivně zapojeni ve společnosti.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za přítomnosti ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové 20. září 2018 slavnostně zahájil provoz prvních pěti Center duševního zdraví v Brně, Přerově, Havlíčkově Brodě a na dvou místech Prahy – na Proseku a ve Strašnicích.

Nová Centra představují pilotní provoz, který bude 18 měsíců financován z Evropského sociálního fondu a dotace nepřesáhne 15 mil. Kč na jedno centrum. Dalších 16 Center by mělo zahájit činnost na začátku roku 2019. Výhledově do roku 2021 je plánován vznik třiceti Center a v dalších letech síť až 100  rovnoměrně rozmístěných Center po celé České republice. Dle TZ.

www.fokus-praha.cz

www.mzcr.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová