Medicína

Týden urologického zdraví 24. - 28. 9. 2018


Kategorie: Aktuality 
24.září 2018

Prevence je důležitá ve všech medicínských oborech, včetně urologie. Urologické nádory bývají velice nenápadné, a právě proto jsou nebezpečné. Týden urologického zdraví upozorňuje na problematiku onemocnění - u mužů i u žen.

Rakovina prostaty, varlat, penisu, ledvin, močového měchýře nebo močové trubice jsou závažné a komplikované. V údobí prvních obtíží může být již onemocnění v pokročilém stádiu. Pravidelné preventivní návštěvy u specialisty mohou předejít vzniku i dalšímu rozvoji onemocnění.

Nejrozšířenější z urologických onkologických onemocnění u mužů je rakovina prostaty, kterou trpí na 50 tisíc mužů v celém Česku, 1 700 z nich jich ročně zemře. Rakovina varlat se vyskytuje zhruba u necelých 10 tisíc mužů, úmrtnost na ni je také podstatně nižší – „pouhých“ 41 lidí ročně. Výskyt se týká mladší věkové skupiny (15 - 45 let věku). Důvodem může být včasné upozornění běžným samovyšetřením.

Problém u rakoviny prostaty je především v pozdní diagnóze. Muži totiž nechodí na pravidelné preventivní prohlídky k urologovi, kam by měli chodit od 40 let věku. Většinou je odrazuje mj. nepříjemné vyšetření.

Rakovina penisu je jednou z  méně častých, v Česku se ročně vyskytne zhruba u stovky mužů. Naopak rakovina varlat je častější, objeví se u 500 nových pacientů za rok, ale o to úspěšnější je její léčba. Závažné u rakoviny varlat i penisu je, že se muži stydí o problému mluvit a jdou za lékařem pozdě.

Urologické problémy netrápí jen muže, ale i ženy. I těch se mohou dotknout problémy spojené s rakovinou močového měchýře, močové trubice nebo ledvin. Při častých a neléčených zánětech močových cest se totiž může stát, že zdravotní problém postihne i ledviny a rozvine se závažné postižení.

Podobně jako u jiných onkologických onemocnění je třeba léčit podle rozsahu, proto se pro jejich léčbu používá individuální přístup - od prostého pozorování přes chirurgické vyjmutí nádoru a ozařování až po hormonální léčbu. Současná medicína umí nejen objevit rakovinné bujení v prvním stádiu, ale léčí pacienta i v rozvinutých stadiích onemocnění Pro pacienty je v tu chvíli důležitá plná důvěra v ošetřujícího specialistu a v danou léčbu. Tím sám přispívá k zvládnutí nemoci. Dle TZ

www.guidline.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová