Medicína

Světový den první pomoci


Kategorie: Aktuality 
18.září 2018

Poskytnutí první pomoci při nehodě je podle odborníků často stěžejním bodem, který rozhodne o životě nebo smrti zraněného. Přesto ji podle výzkumů umí a je ochoten poskytnout málokdo. Světový den první pomoci, který letošního roku 2018 připadl na 8. září, je jednou z aktivit, jejímž cílem je zvýšit povědomí o důležitosti a zásadách první pomoci.

Světový den první pomoci pořádá od roku 2000 Mezinárodní federace červeného kříže a červeného půlměsíce, vždy druhou zářijovou sobotu. K akci se připojují národní společnosti Červeného kříže a Červeného půlměsíce ze 170 zemí světa organizací názorných ukázek první pomoci na veřejných místech. Český červený kříž není výjimkou.

Znalost postupů první pomoci a novinek v této oblasti může výrazně zmírnit důsledky vážných úrazů. Proto na ně u příležitosti Světového dne první pomoci se připomínají její zásady. Podle českých a evropských průzkumů je znalost a ochota poskytnout první pomoc nedostatečná. Pouze 14 % české populace věří, že by zvládlo poskytnout první pomoc. Polovina Čechů by se o pomoc pokusila s obavami a třetina by ji nezkusila ve strachu, že zraněnému více ublíží. Přesto je lepší se o první pomoc alespoň pokusit.

Častým problémem je podle odborníků zastaralost informací o poskytnutí první pomoci, kterou mohou mít starší generace. Dnes jsou její zásady nastaveny co nejjednodušeji, aby ji mohl poskytnout každý. Zákon dokonce ukládá, že je povinností každého první pomoc poskytnout, minimálně v závislosti na svých možnostech. Dle TZ .

www.cpzp.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová