Medicína

Proč cvičit i při menstruaci


Kategorie: Aktuality 
06.září 2018

Mnoho žen zažívá během menstruace nepříjemné symptomy, jako je nafouknuté břicho, křeče v podbřišku, bolesti svalů a kloubů a také náhlé změny nálady. Na větší fyzickou aktivitu proto často nemají ani pomyšlení. Cvičení je však v této době naopak velmi prospěšné, pomáhá mírnit projevy bolestivé menstruace a má pozitivní vliv na psychiku ženy.

Během cvičení se do těla vyplavuje kromě jiných látek i hormon endorfin, kterému se přezdívá hormon štěstí. Reaguje s receptory v mozku, což následně vede ke zlepšení nálady, práh bolesti je zvýšený. Zlepšení nálady pak souvisí s určitým zostřením mysli. Bolesti spojené s menstruací fyzická aktivita tiší i díky rozproudění krve. Krev během cvičení rychleji cirkuluje i v podbřišku a uvolňuje křeče.

Několik dní před menstruací, tedy v průběhu takzvaného premenstruačního syndromu, tělo zadržuje vodu. Ženě se zdá, že je oteklejší, má pocit nepříjemně nafouklého břicha. Ulevit od těchto projevů může právě pohyb. Pot, který naše tělo během fyzické aktivity produkuje, navíc vodu z těla odvádí, což při nepříjemně nafouknutém břiše pomáhá.  Není nutné, aby žena během menstruace cvičila příliš intenzivně, měla by cvičit tak, na jaký výkon se sama cítí. Mezi doporučované aktivity patří třeba aerobik, pilates nebo plavání. Prospěje i delší procházka. Pokud žena cvičí pravidelně, není nutno při menstruaci tento rytmus přerušovat.

„Během každé sportovní aktivity pot ovšem nevyplavuje z těla jen zmíněnou vodu, ale i další látky, jako je sůl, draslík, trochu vápníku, stopové prvky, a zejména pak poměrně významné množství hořčíku. Hořčík je minerálem, kterého je dobré mít při bolestivé menstruaci v těle dostatek, neboť uvolňuje svalové napětí, tlumí bolest, zmírňuje nadýmání a v neposlední řadě napomáhá klidnému spánku,“ jak upozorňují odborníci.

Hořčík získáváme ze stravy. Jeho bohatým zdrojem je například listová zelenina, mandle, banány, sušené meruňky, avokádo či hořká čokoláda. Pro pohodovou menstruaci je pak vhodné doplňovat i další látky, především vitamíny B, které pomáhají snižovat nepříjemné projevy premenstruačního syndromu. Konkrétně vitamín B6 pak přispívá k regulaci hormonální aktivity během menstruace. Potřebné živiny je možné tělu dodat také díky doplňkům stravy (Sarapis Mensis). Při zvýšené aktivitě během svých dní mohou ženy zařadit do jídelníčku i sóju, vejce, luštěniny a ořechy. Dle TZ

www.vegall.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová