Medicína

Přínos suplementace vitaminu D spinálním pacientům


Kategorie: Aktuality 
30.srpen 2018

Výzkumná skupina ze Stanfordské univerzity v Palo Alto v Kalifornii testovala v nové studii, zda jsou dávky D vitaminu, dosud doporučované k jeho suplementaci léčebně postačující pro pacienty se spinálním poraněním a to včetně sportovců. U dospělých pacientů je v metodickém doporučení uváděna denní dávka 600 – 800 m.j. Uvedená kategorie pacientů je totiž charakterizována až 4 – 5krát vyšším rizikem nízké hladiny 25-hydroxyvitaminu D než je typické pro běžnou populaci. D vitamin má přitom příznivý vliv nejen pro kostní hmotu, ale ovlivňuje i kardiopulmonální stav a homeostázu; platí to zejména pro spinální pacienty bez možnosti pohybu a stálého tělesného procvičování.

Výzkum se věnoval suplementaci D vitaminu u 20 pacientů v akutní fázi po spinálním traumatu a 22 pacientům s chronicky probíhajícím spinálním poraněním, pokud zjištěná koncentrace D vitaminu  byla u nich nižší než 30 ng /ml. Pacienti byli náhodným výběrem zařazeni do skupiny se suplementací nízkými dávkami D vitaminu 800 m.j. denně po dobu 6 měsíců. Srovnávaná skupina s vysokými dávkami užívala denně 2000 m.j.  denně po dobu 6 měsíců.

Pokud úvodní koncentrace D vitaminu byla 20 – 30 ng / ml, dostávali pacienti 4000 mj. denně po dobu 1 měsíce a 2000 m.j. denně poté po dobu dalších 5 měsíců, pokud hladina D vitaminu přetrvávala nižší než 20 ng / ml.

Výsledky byly hodnoceny po 1 měsíci, dále po 3 měsících a po 6 měsících. Byly užity systémy:

-       Beck Depression Inventory – BDI,

-       Modified Fatigue Impact Scale,

-       Brief Pain Inventory – BPI,

-       Dynamometrické výsledky.

Základní koncentrace 25-hydroxyvitaminu D se v provedeném průzkumu statisticky významně zvýšily s p < 0,01.

Suplementace vysokými dávkami ovlivnila jednotlivé parametry:

-       Pokles BDIi skóre – p = 0,034;

-       Zvýšení, zlepšení BPI – p = 0,034;

    Skóre dynamometrie se lišila minimálně a navíc nebyla závislá na dávkování. Rozdíly byly nejvíce patrné po 3 měsících, po 6 měsících nebyly již statisticky významné. Nízké dávkování k uvedeným příznivým výsledkům nevedlo.

U špičkových sportovců svědčí i o zvýšení svalové síly – ve spolupůsobení stimulace, nutrice, fyzioterapie atd. Dávkování nebylo provázeno nežádoucími účinky, výjimkou byla obstipace po vysokém a dlouhodobém dávkování, mohla ale souviset i s charakterem spinálního traumatu.

Autoři doporučují zařadit do pravidelného skríningu již od příjmu uvedených pacientů do intenzivní péče i hladinu D vitaminu a suplementovat ji, pokud je nízká. Suplementace je bezpečná, ovlivňuje nejvíce depresi a únavnost.

Výsledky vyžadují početnější soubory, aby mohly podpořit modifikaci současných metodických doporučení.

 

SALAMON, Maureen : Vitamin D eases depression, fatigue in spinal cord patients.

www.medscape.com/viewarticle/870992

Z referátového výběru doc. MUDr. Jarmily Drábkové, CSc.

 

Autor: MUDr. Olga Wildová