Cukrovka

Pro diabetika je výběr správné obuvi zásadní (komerce)


Kategorie: Cukrovka Aktuality 
01.září 2018

Lidé nemocní cukrovkou jsou vystavováni mnohým zdravotním rizikům. Jednou z nejčastějších pozdních komplikací diabetu, která zásadně ovlivňuje kvalitu života, je tzv. Syndrom diabetické nohy. Světová zdravotnická organizace (WHO) ho definuje jako infekci, ulceraci (zvředovatění tkáně) nebo destrukci hlubokých tkání nohy spojenou s neurologickými abnormalitami a s různým stupněm ischemické choroby dolní končetiny. V krajních případech může tato zdravotní komplikace vyústit až v amputaci. Syndromem diabetické nohy je postiženo asi 15–25 % diabetiků. V prevenci je klíčový výběr vhodné diabetické obuvi.

Diabetici mají v oblasti nohou zhoršenou citlivost, prokrvení i hojivost. Pokud dojde k poranění a jeho léčbě se nevěnuje patřičná pozornost, hrozí vznik diabetického vředu, který může v nejhorším případě vést až k amputaci končetiny. Výběr obuvi je v této problematice stěžejní – v běžných botách může snadno dojít k otlaku nebo poranění. Diabetici by tedy měli nosit preventivní obuv jim určenou. Ta, aby poskytla potřebnou ochranu, musí splňovat určité náležitosti spojené nejen s dostatkem prostoru a pohodlí.

Bota musí noze poskytnout ideální podmínky
Vhodná obuv by měla být prostorná, lehká a dobře se odvalovat. Neméně důležitá je však schopnost ventilace. Nohy diabetiků se potí jinak než zdravých jedinců a v případě horkého počasí je pro ně nošení otevřených bot vyloučené (do sandálů nebo jiné otevřené obuvi se mohou dostat kamínky nebo jiné předměty zvyšující riziko vzniku otlaků či vředů). Dobrou ventilaci tedy musí zajistit technologie a materiály obuvi. „Pro uzavřenou botu je nejvhodnějším materiálem useň (kůže), protože syntetické materiály nemají takovou prodyšnost a schopnost vstřebávat vlhkost,“ vysvětluje Ing. Michal Špaček, obuvnický technik, který se osobně podílel na vývoji české obuvi pro diabetiky společnosti SHAPER. Aby v botě nedocházelo k přehřívání, měla by být schopna vytvořit „pumpovací efekt“. Pro jeho dosažení by tlumící materiály vkládací stélky měly být ideálně z open cell (otevřené buňky) materiálů. Ty zajišťují, aby se vzduch při došlapu vytlačil ven a s uvolněním zase nasál dovnitř.

Měla by dokonale padnout
Bota nevhodné velikosti může tlačit a působit poranění. Než dojde k samotnému pořízení obuvi, je potřeba důkladně změřit velikost nohou. „Pokud diabetikovi v prodejně řeknou, že si má normálně vyzkoušet botu jako zdravý jedinec (projít se, zda netlačí), měl by zpozornět, protože se rozhodně nejedná o optimální přístup. Diabetik nedokáže posoudit, jestli ho někde ta bota tlačí, protože má neuropatii a nemůže to cítit. Nohu by měl vyškolený personál prodejny nebo lékárny změřit a podle toho vybrat adekvátní obuv, která jeho nohu respektuje,“ upozorňuje MUDr. Milan Flekač, Ph.D., vedoucí lékař odborných ambulancí Diabetologického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. LF UK.  

Společnost SHAPER nabízí optimální obuv
Česká diabota od společnosti SHAPER vznikla díky spolupráci špičkových odborníků na prevenci a léčbu diabetu z Univerzity Karlovy (pod vedením prof. MUDr. Milana Kvapila, CSc., MBA), techniků obuvnických firem a externí designérky obuvi MgA. Jany Buch. Splňuje všechny parametry pro optimální diabetickou obuv. Před nákupem je nutné nohu změřit v jednom z měřicích center. Ta se nachází v sedmi krajích České republiky a jejich síť se neustále rozrůstá.

Pro více informací navštivte www.diabota.cz.

Autor: MUDr. Olga Wildová