Novinky ze zdravotnictví

Nové poznatky v léčbě CHOPN


Kategorie: Novinky ze zdravotnictví Aktuality 
14.srpen 2018

Prevence a léčba chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN) se stává stále významnější celosvětovou prioritou, také vzhledem k tomu, že Světová zdravotnická organizace (WHO) očekává, že do roku 2030 půjde o třetí nejčastější příčinu úmrtí. Koncem května 2018 se setkali ve Vídni přední odborníci při příležitosti konání konference CEE Respiratory Expert Forum s cílem diskutovat o nových poznatcích v léčbě CHOPN. Dvoudenní setkání s účastí více než 130 pneumologů ze 13 zemí uspořádala společnost Boehringer Ingelheim.

Potlačení projevů CHOPN a snížení rizika vzniku exacerbací jsou klíčovými požadavky léčby CHOPN. Dlouhodobý výhled u pacientů po hospitalizaci z důvodu exacerbace CHOPN je nepříznivý, přičemž každý druhý pacient po prodělání této závažné příhody umírá do 5 let. Dle doporučení mezinárodní iniciativy pro léčbu CHOPN GOLD 2018 hraje ústřední roli v managementu terapie CHOPN duální bronchodilatační léčba  LAMA/LABA, která pomáhá dosahovat stanovených léčebných cílů, a kterou reprezentuje například kombinace tiotropium/olodaterol.

Kombinace tiotropium/olodaterol 5/5µg je schválena jako podpůrná bronchodilatační léčba k užívání 1x denně, jejímž cílem je ulevit dospělým pacientům od projevů CHOPN. Jejím základem je tiotropium, účinná látka přípravku Spiriva®, jehož účinek je posílen olodaterolem, jenž byl speciálně vyvinut jako doplněk k tiotropiu.

Kombinace tiotropium/olodaterol poskytuje významné zlepšení funkce plic a kvality života a potlačuje projevy CHOPN ve srovnání s léčbou samotným tiotropiem a to již od počátečních stádií onemocnění u pacientů indikovaných k této terapii. Kombinace tiotropium/olodaterol je podávána prostřednictvím inhalačního systému Respimat®, který aktivně produkuje jemnou mlžinu a pacient potřebuje vyvinout pouze minimální nádechové úsilí k tomu, aby se léčivá látka dostala po vdechnutí hluboko do plic. Dle TZ.

 MEDInfo.CZ@boehringer-ingelheim.com

 http://newscentre.boehringer-ingelheim.com/ 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová