Encefalitida

Klíšťová encefalitida a lymeská borrelióza


Kategorie: Očkování Encefalitida Aktuality 
04.srpen 2018

Klíšťová encefalitida a lymeská borrelióza jsou dvě častá onemocnění přenášená klíšťaty. Jejich výskyt v České republice je plošný a k přisátí infikovaného klíštěte může dojít v kterémkoliv kraji. Obě onemocnění mohou zanechat dlouhodobé následky, a proto mají preventivní opatření v obou případech značný význam.

Klíšťová encefalitida je závažné virové onemocnění, které postihuje nervovou soustavu. Po přisátí infikovaného klíštěte se objevují první příznaky za 7–14 dní. Potíže zpočátku připomínají chřipku a nakažené osoby pociťují slabost, bolest svalů a mají zvýšenou teplotu. Po ústupu obtíží a několika dnech „klidové fáze“ nastává druhé stadium onemocnění, pro které jsou typické silné bolesti hlavy, světloplachost či zvracení.

Komplikace v podobě obrny horních končetin, postižení nervů či poruch sluchu ztěžují rekonvalescenci a pacientům velmi znepříjemňují každodenní život. Přibližně u 30–60 % případů může mít onemocnění dlouhodobé nebo i trvalé následky. I po vyléčení může pacient trpět bolestmi hlavy nebo dokonce částečnou obrnou. U nejtěžší formy se v různých fázích nemoci mohou vyvinout obrny nervů a může dojít k selhání životně důležitých center a ke smrti. Účinná specifická léčba klíšťové encefalitidy není k dispozici, nejúčinnější prevencí je očkování

Vícefázový průběh je typický také pro lymeskou borreliózu. V rané fázi, tj. během několika dní až tří týdnů po přisátí nakaženého klíštěte, se pacienti potýkají s únavou, bolestí hlavy a zvýšenou teplotou. U přibližně poloviny nakažených osob se objevuje typická červená skvrna, která může mít vybledlý střed. Tento projev je jasnou známkou lymeské borreliózy a usnadňuje diagnostiku i včasnou léčbu. V druhé fázi borreliózy (několik týdnů až měsíců po nakažení) mohou být postiženy klouby, centrální nervový systém a někdy také srdce. Do třetího stadia se nemoc může dostat až po několika letech od nákazy.

Lymeskou borreliózu, kterou u nás každoročně onemocní přibližně 4000 pacientů, lze úspěšně léčit antibiotiky a pokud je léčba zahájena včas, pacienti zůstávají zcela bez následků. U klíšťové encefalitidy antibiotika žádný efekt nemají, terapie se zaměřuje výhradně na tlumení projevů nemoci – pacienti dostávají léky na srážení horečky, proti bolesti a zvracení a také na zmírnění otoku mozku. U nekomplikovaného průběhu je nutné počítat s dvoutýdenní hospitalizací, těžší průběh vyžaduje delší pobyt v nemocnici.

Na rozdíl od borreliózy existuje u klíšťové encefalitidy očkování, které je nejúčinnější prevencí. Vakcinace může být zahájena v jakémkoliv ročním období a základní očkovací schéma tvoří 3 dávky. Dlouhodobou ochranu proti této závažné neuroinfekci zajistí pravidelné přeočkování. Dospělí i děti se mohou nechat očkovat u svého praktického lékaře nebo v očkovacím centru. Cena jedné dávky vakcíny je zhruba 800 korun, na očkování přispívají zdravotní pojišťovny až do výše 1500 korun ročně. Přehled příspěvků najdete na www.pozorkliste.cz

Společným bodem v prevenci klíšťové encefalitidy i lymeské borreliózy je pečlivá ochrana před klíšťaty – nejen v lese, ale také v parcích, na loukách, zahradách a na horách. Infikovaná klíšťata se totiž přesouvají do stále vyšších nadmořských výšek a setkat se s nimi můžeme i v oblastech okolo 1500 m n. m. Základem je oblečení s dlouhými rukávy a dlouhými nohavicemi, používání repelentů a v neposlední řadě pečlivá kontrola celého těla po příchodu domů. Dle TZ

www.focus-age.cz

Např. také zájem klientů VZP o příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě (500 Kč) neustále roste. Aktuální čísla ukazují, že za první pololetí letošního roku se nechalo očkovat jen o málo méně lidí, než kolik jich ještě před třemi lety tuto možnost využilo za celý rok. Ani to však nedokázalo zastavit rostoucí počet nakažených – těch letos lékaři za prvních šest měsíců zaregistrovali celkem 139. Více jich ve srovnatelném období bylo naposledy v roce 2011, kdy klíšťovou encefalitidou onemocnělo 176 lidí. (z TZ VZP)

www.vzp.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová