Medicína

Infekční nemoci cestovatelů v ČR


Kategorie: Aktuality 
03.srpen 2018

Podle průběžných dat Informačního systému infekčních nemocí se v ČR za první půlrok 2018 vyskytlo 17 případů horečky dengue, 13 nákaz malárie, 132 onemocnění hepatitidou A a 26 hepatitidou B. Hlášeno bylo také po jednom případu žluté zimnice a cholery. Češi se těmito chorobami obvykle nakazí při cestování do zahraničí, kdy stále podceňují prevenci. Většině z infekčních chorob se přitom dá předejít vhodným očkováním. I přes případné očkování lékaři po návratu domů doporučují preventivní rozbor krve, mimo jiné kvůli vzácným nemocem a těm, proti kterým se nelze očkovat.

 Na pozoru by se měli mít zvláště ti, kteří se chystají na dovolenou do exotických destinací v Asii, Africe nebo Střední a Jižní Americe. Situaci by však neměli podceňovat ani lidé, kteří míří do zdánlivě bezpečných míst jižní Evropy. I tam totiž může číhat například tetanus, pneumokokové nákazy, nebo i exotičtější nemoci jako např. některé typy hemorhagických horeček či zánětů mozku.

 „Při cestách do exotických zemí je dobré se s expertem poradit již zhruba tři měsíce před plánovanou cestou kvůli potřebným odstupům mezi jednotlivými vakcinacemi a nástupu jejich plné účinnosti. I očkování těsně před odjezdem je však lepší než žádné,“ uvádí např. MUDr. Vít Nádvorník z infekční a hepatologické ambulance SYNLAB.

Po návratu z dovolené, zejména z atypických míst, a pokud jste před odjezdem nebyli očkování, je vhodné zajít také na preventivní rozbor krve. Včasná diagnostika pomůže předejít následkům u těch nejzávažnějších nemocí, které si cestovatelé mohou přivážet domů.

Celosvětově nejrozšířenějším onemocněním, proti kterému je možné se chránit očkováním, je hepatitida typu A a B. Při podstoupení dvou injekcí proti žloutence A bude očkování účinné minimálně deset let, v současnosti však převažuje názor, že imunita je po tomto očkování celoživotní. V některých destinacích je povinná vakcinace proti žluté zimnici, která začíná být účinná již po deseti dnech, nebo očkování proti meningokokové meningitidě, které se aplikuje dva týdny před cestou. Většina dalších očkování vyžaduje několikatýdenní odstupy a jsou účinné až po více aplikovaných dávkách.

Pro informaci - před vstupem do zemí Jižní Ameriky je povinné očkování proti žluté zimnici. Existují státy, které potvrzení o očkování proti žluté zimnici vyžadují při vstupu na své území. Řada dalších zemí na potvrzení trvá i v případě, že přijíždíte ze země, kde se nemoc vyskytuje. Očkování proti žluté zimnici je nutné si nechat potvrdit do Mezinárodního očkovacího průkazu. Jedna dávka vakcíny ochrání celoživotně, očkování začíná být účinné deset dní po aplikaci.

U Afriky záleží na konkrétní oblasti. V zemích rovníkové oblasti je povinné očkování proti žluté zimnici, jedná se přibližně o oblast kolem rovníku mezi 15. severní a jižní rovnoběžkou. Obecně lze však říct, že nejčastějším onemocněním v Africe jsou průjmová onemocnění, mezi která patří i cholera, jež se vyskytuje v oblastech s podprůměrnou hygienou.

Proti choleře existuje účinné „očkování“ ve formě speciálního nápoje po dvou dávkách, které se podávají s týdenním časovým rozestupem. Aplikace druhé dávky se doporučuje minimálně týden před vycestováním. Vakcinace by měla poskytnout ochranu po dobu 2 let – při dlouhodobém pobytu se každých šest měsíců přidává posilovací dávka.

V Africe také může na cestovatele číhat meningokoková meningitida – zejména v oblasti subsaharské a rovníkové Afriky. Zanechává i trvalé následky v podobě ztráty sluchu, obrny či epilepsie, výjimkou není ani úmrtí. Vakcíny aplikované v jediné injekci mají účinnost tři až deset let. Doporučená doba aplikace je dva týdny před vycestováním. V Africe rovněž připadá v úvahu vakcinace proti břišnímu tyfu, podobně jako v Asii.

V Asii se kromě hepatitidy, cholery a meningokokové meningitidy můžou cestovatelé setkat i s břišním tyfem. Proti břišnímu tyfu se očkuje jedna dávka a ochrana trvá tři roky. Doporučená doba vakcinace je minimálně dva týdny před vycestováním.

V řadě oblastí při kontaktu s volně pobíhajícími zvířaty hrozí také nákaza vzteklinou. K nákaze dochází při kontaktu slin s porušenou kůží člověka, typicky kousnutím či poškrábáním nemocným zvířetem. V současné době neexistuje účinná léčba vztekliny kromě rychlé dodatečné vakcinace po nákaze, která je však velmi často neefektivní. Proto u tohoto onemocnění hraje nezastupitelnou roli preventivní očkování několik týdnů před vycestováním.

I ve vyspělých zemích s dobrým hygienickým standardem se můžete setkat s nemocemi, které vám mohou pobyt značně znepříjemnit. I pokud jedete „jen“ do jižní Evropy, zkontrolujte si, zda máte v pořádku očkování proti tetanu, jehož přeočkování se provádí po 10 až 15 letech. V očkovacím průkazu si také zkontrolujte platnost očkování na záškrt, spalničky a příušnice. V sezoně před vypuknutím epidemie rovněž zvažte očkování proti chřipce, meningokokovým a pneumokokovým nákazám nebo planým neštovicím. Tyto nemoci se totiž přenáší vzduchem a vyskytují se celosvětově. Dle TZ

www.epicpr.cz

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová