Medicína

Nová moderní léčba metastatické rakoviny prsu se vzdaluje


Kategorie: Aktuality Rakovina 
13.červenec 2018

Pacientky s metastatickou rakovinou prsu, kterých žije v České republice odhadem 3 400, nedostanou v nejbližší době dva nové účinné léky. Podle nejnovějšího posouzení SÚKLu (Státního ústavu pro kontrolu léčiv) léky Ibrance a Kisquali nebudou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Česká republika se tak stala jednou z mála evropských zemí, která nehradí tyto léky ze solidárního pojištění. Důvodem zamítnutí je tzv. nákladová efektivita léků – tedy cena.

Zamítnuté léky měly českým pacientkám se specifickým druhem metastazující rakoviny prsu – hormonálně pozitivní, HER2 negativní, kterých je asi 73 %, prodloužit kvalitně strávený život bez návratu onemocnění až o jeden rok. Oba léky schválila Evropská léková agentura (EMA) již v roce 2016, respektive 2017.

„V současné době jsou tyto pacientky u nás léčeny hormonální léčbou, radioterapií či chemoterapií. Nové léky přinášejí další naději pro ty, u kterých standardní léčba selhává. Z registračních studií a z praxe v dalších státech víme, že pacientky získávají i více než rok kvalitního života bez návratu onemocnění, což je pro ně pochopitelně, vedle celkového přežití, důležitý parametr,“ popisuje situaci Doc. MUDr. Jana Prausová, Ph.D., MBA, z Onkologické kliniky 2. LF UK a FN Motol a předsedkyně ČOS ČLS JEP.

Z hodnotící zprávy vyplývá, že SÚKL nezpochybnil klinickou účinnost léků, a tedy jejich přínos pro pacientky, ale nevycházejí složité modely, kde se přepočítává cena za přežití. „Pro naše pacientky jsou ale důležité i jiné parametry hodnocení léků, jako je kvalita života nebo doba bez návratu onemocnění. Tyto statistické ukazatele ale zatím nejsou pro hodnotitele tak důležité. Vzhledem k tomu, že je lék dostupný v zemích, jako je Chorvatsko či Rumunsko, nemáme dojem, že by na tom naše země byla v době ekonomického růstu hůře než výše jmenované. Věříme proto, že všichni účastníci správního řízení – SÚKL, zdravotní pojišťovny i firmy – společně dojdou k rychlému řešení a stanovení výše úhrady tak, aby se oba léky staly co nejdříve dostupné také pro české pacientky,“ komentuje situaci Petra Adámková z Onko Unie.

Momentálně jsou dvě možnosti, jak se nemocné ženy mohou v České republice k lékům Ibrance a Kisquali dostat. Buď si mohou lék hradit samy (měsíčně stojí léčba zhruba 80–90 tis. Kč), nebo požádat zdravotní pojišťovnu o úhradu podle § 16 zákona o veřejném zdravotním pojištění. Podle tohoto ustanovení zákona jde o mimořádnou úhradu, pokud není možná žádná jiná alternativa léčby. V tomto případě však přicházejí v úvahu i další varianty léčby, a proto jsou žádosti pacientkám v drtivé většině zamítány. Výklad § 16 totiž neumožňuje argument účinnější léčby.

Pacientské organizace také dlouhodobě upozorňují na délku posuzování léků. „Ačkoli zákon říká, že léku má být stanovena cena a výše úhrady ze zdravotního pojištění do 165 dnů, průměrně trvá schvalování až 500 dnů. Což je pro nás samozřejmě nepřijatelné. Jsme rádi, že Ministerstvo zdravotnictví nyní pracuje na revizi celého systému a zve pacientské organizace k diskuzi o budoucí podobě lékové politiky,“ konstatuje Eva Knappová z Aliance žen s rakovinou prsu a členka Pacientské rady ministra zdravotnictví. Dle TZ.

www.onko-unie.cz

www.nejsemnaodpis.cz

www.adison.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová