Antikoncepce

Muži ztrácejí zájem o sex


Kategorie: Aktuality Plánované rodičovství 
10.červenec 2018

Sex za účelem plození dětí přestává být pro řadu mužů atraktivní. Jsou rozptýleni řadou jiných lákadel, kariérou a honbou za zážitky, které je nestojí příliš úsilí a neriskují při nich odmítnutí. Společnost degraduje, a tak se za 50 let může stát, že se v Evropě jiné dítě než ze zkumavky, nenarodí.

Několik dní před Národním dnem neplodnosti, který připadl na 6. 6. 2018 se na tom shodli reprodukční specialisté z klinik Reprofit a urolog MUDr. Viktor Vik, Ph.D. Podle něj končí reprodukční mládí po čtyřicítce. To je ovšem bohužel věk, kdy muži – jestli vůbec – začínají o potomkovi uvažovat. Kolem 40 let začíná být muž z reprodukčního hlediska daleko méně zajímavý. Stejně jako u žen platí, že ideální dobou, kdy by měli zplodit děti je mezi 18 až 30 lety, ale s ohledem na fakt, že ve většině krajů ČR dosáhl průměrný věk prvorodičky 30 let věku je toto doporučení v našich podmínkách spíše přáním.

Vyšší věk zkrátka neprospívá mužským spermiím. Za posledních 25 let klesl počet mužských spermií o 60 % a každý rok se spermiogram zhoršuje o dalších 1,6 %. Dříve se za normální považoval spermiogram s koncentrací 40 milionů spermií na mililitr, nyní je to 15 milionů/ml. Spermiím podle reprodukčního lékaře ostravského pracoviště obecně škodí málo pohybu, špatné jídelní návyky, sedavé zaměstnání, vyhřívané sedačky v autě, nošení mobilního telefonu v kapse.

Kromě klesajících počtů a kvality spermií lékaře zneklidňuje i nižší chuť zakládat rodiny. Jestliže v Evropě se v druhé polovině minulého století všichni oddávali sexu a jejich jedinou starostí bylo to, aby tato jejich aktivita nevedla k nechtěnému těhotenství, v současné době nového tisíciletí všichni chtějí být těhotní, ale již nikdo se nevěnuje sexu. Pro muže dnešní doby je velmi těžké riskovat neúspěch při namlouvání, vyvíjet komunikační úsilí, které vede k sexu za účelem plození potomka.

Současná společnost nabízí celou řadu velmi atraktivních a dostupných lákadel a sex se stal zábavou pro chudé. Nabízejí se různé zkratky, které umí uspokojit rychle, někdy i lépe, a bez rizika, jako pornografie, autoerotika, počítačový sex – cybersex, sex přes sociální sítě. Podle nedávných průzkumů přes 45 % Japonců ve věku 16 až 24 let nemá žádnou zkušenost s reálným sexem. Daleko horším zjištěním v uvedeném výzkumu je skutečnost, že 80 – 90 % mužů z uvedené skupiny chce ve svém panictví pokračovat nadále. Sex je obecně příliš nezajímá a v Evropě to časem nebude jiné. Ve finále bude jedno, jestli mají nebo nemají kvalitní spermiogram, když na samotný akt ani nedojde.

Odkládání rodiny do vyššího věku mají podle androloga, gynekologa a sexuologa MUDr. Pavla Turčana na svědomí i tzv. mamahotely, kdy se o muže stará do vyššího věku jeho matka a do jisté míry přebírá roli jeho partnerky. V takových případech si muž na nezávazný sex někoho najde, ale už není puzen k tomu, aby se stěhoval a zakládal vlastní hnízdo. V pozdějším věku si pak hůře zvyká na to, že je třeba se omezit, právě kvůli malému dítěti. Lépe jsou na tom muži, kteří se starají o domácí zvíře, ti zodpovědnost obecně chápou lépe. Zatímco v minulém století byl trochu divný ten, kdo rodinu ještě v 25 neměl, nyní je tomu přesně naopak.

V tuzemsku má problémy s plodností až čtvrtina všech párů, přibližně 4 % dětí se rodí díky asistované reprodukci. V ČR podstoupí páry přibližně 24 000 cyklů ročně. Dle TZ.

www.reprofit.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová